Results 1 to 7 of 7

Thread: Joris van Severen

 1. #1

 2. #2
  Senior Member

  Join Date
  Jan 2003
  Last Online
  Friday, December 8th, 2006 @ 02:25 AM
  Country
  European Union European Union
  Gender
  Posts
  4,100
  Thanks Thanks Given 
  0
  Thanks Thanks Received 
  12
  Thanked in
  12 Posts

  Post Re: Joris van Severen

  His look remind me of Fred Gwynne. Quite Nordid. Did you notice the very sloping forehead?

 3. #3

 4. #4

 5. #5
  Senior Member

  Join Date
  Jan 2003
  Last Online
  Friday, December 8th, 2006 @ 02:25 AM
  Country
  European Union European Union
  Gender
  Posts
  4,100
  Thanks Thanks Given 
  0
  Thanks Thanks Received 
  12
  Thanked in
  12 Posts

  Post Re: Joris van Severen

  You can of course correct me if I am wrong but I thought that is what Coon meant by Anglo-Saxon - "(b) Anglo-Saxon Type: The old Germanic Reihengräber type, a heavy-boned, rather high-headed Nordic variety, most prevalent in northern Germany and England." [The Races of Europe by Carleton Coon, (Chapter VIII, section 6)]

  Wasn't Pim Fortuyn of the same type as Severen?

 6. #6

  Post Re: Joris van Severen

  Quote Originally Posted by Volksdeutscher
  You can of course correct me if I am wrong but I thought that is what Coon meant by Anglo-Saxon - "(b) Anglo-Saxon Type: The old Germanic Reihengräber type, a heavy-boned, rather high-headed Nordic variety, most prevalent in northern Germany and England." [The Races of Europe by Carleton Coon, (Chapter VIII, section 6)]

  Wasn't Pim Fortuyn of the same type as Severen?
  Van Severen has a sharper facial countenounce and more leptene-leptoprosopic and I suspect an *Atlanto-Mediterrenean* angle in his racial build-up, the vault is also lower.

  However, West-Vlaanderen and particular the Westhoek(coast) till Canache was named the Litus saxonicum, a stronghold of Saxons and Frisians from where they cross over to Britain.
  A second migration flow of Saxons back to Flanders occured in the seventh century AD, about threehunderd years after they left our country.
  The land between the Flemish coast and the Scheldt must have been occupied by Frisians if one has to believe the hagiographies of Amandus and Eligius.
  Ghent and the Vier Ambachten(Hulst, Aksel, het Sas and Biervliet) had been known as Frisia maritima, till the 16th century the region belonged to the diocese of Utrecht; the bisschops regarded the Zwin(Sinsfal, Sundfal)as a borderto tehir diocese, the Frisians lived there and the sea coast between Lauwers and the Zwin carried the name of Friesland.
  Frisians lived also in the Land of Waas(the left riverbank of the Scheldt) and Antwerp.

 7. #7
  6th army lives matter
  Chlodovech's Avatar
  Join Date
  Jan 2004
  Last Online
  @
  Ethnicity
  Flemish
  Ancestry
  Frankish
  Country
  Holy Roman Empire Holy Roman Empire
  Gender
  Religion
  Catholic
  Posts
  3,850
  Thanks Thanks Given 
  2,314
  Thanks Thanks Received 
  3,391
  Thanked in
  1,568 Posts

  Re: Joris van Severen

  Citaten over een eenmalig man die, of je hem nu veracht of aanbidt - niemand koud laat. Een beetje zoals God, maar dan op mensenmaat gesneden.

  Joris Van Severen, naar mijn opinie één der grootste Dietsers ooit, met een onvoorstelbaar potentieel - zijn Belgicistische uitschuiver, naar mijn aanvoelen, daargelaten.

  Beklijvende figuren

  "(...) Sinds zijn jeugd heeft hij geijverd voor de zoniet éne dan toch samenwerkende Nederlanden. Die ijver dankt hij aan figuren wier naam onmiddellijk valt als je hem zijn levensverhaal laat vertellen. De eerste naam is Maurits Geerardyn (...). De tweede naam is Joris van Severen. Raf Renard leerde hem kennen toen hij zelf in Gent studeerde. 'Hij maakte diepe indruk op mij door zijn kordaatheid en stijl. Hij bezat een grote fierheid en zelfbewustzijn, reageerde tegen de Vlaamse slordigheid, tegen het laisser-aller, tegen de louter materiële opbouw van de toekomst.' Renard bleef actief in het Verdinaso, de beweging van deze 'boeiende, vaak slecht begrepen, controversiële figuur', maar hij trok zich tijdens de Tweede Wereldoorlog terug uit de politiek. (...)"

  Gaston Durnez, 'Raf Renard', in: De Bond, 14 februari 2002.


  Raf Renard

  "(...) In de jaren dertig - hij studeerde dan rechten in Gent - was Raf Renard in de ban geraakt van Joris van Severen, de charismatische leider van het Verdinaso. 'Ik was hoofdredacteur van Dinasostudent en ging iedere maand op bezoek bij Van Severen. Het was de eerste keer dat ik in de Vlaamse Beweging iemand ontmoette die zo'n culturele bagage had. Hij had Ter Waarheid opgericht, een blad van werkelijk internationale klasse, waaraan aanvankelijk ook socialisten als August Vermeylen en Achilles Mussche meewerkten. (...)

  Nogal wat aanhangers van het Verdinaso verzeilden tijdens de Tweede Wereldoorlog in de collaboratie. Hoe zou het Raf Renard zijn vergaan als Van Severen niet in mei 1940 door een dronken Franse officier was doodgeschoten? 'Uit mijn contacten met Van Severen wist ik dat hij veel te trots zou zijn geweest om te collaboreren met de bezetter. Toen de Duitsers in 1940 binnenvielen, was zijn eerste reactie: Ces salauds'(...)"

  Piet Piryns, 'Terug naar de taalgrens. Op 24 november is Raf Renard negentig geworden', in Knack, 28 november 2001, p. 112.


  In de Kempen

  "(...) Van Severen bleef tegen het partijensysteem, maar zwenkte vanaf 1934 tactisch en geleidelijk naar een Dietse 'Bourgondische' richting, stelde zich loyaal tegenover de Belgische staat op en toonde zich koningsgezind. Zo wou hij zijn 'orde' tot een alternatief voor het VNV omsmeden. Beide organisaties hadden dus een gelijkaardig programma, maar vooral het VNV beweerde het tegendeel. Dat gaf het rechtse optreden een verward, verdeeld aanzien. Dat ergerde dokter Aloïs Verwaest mateloos en op 20 januari 1935 zond hij een brief naar 'enkele vooraanstaanden uit beide kampen', waarin hij pleitte voor eendracht en voor een charismatisch leiderschap. Op 21 februari antwoordde Van Severen (...) en vroeg hem of hij die brief in Hier Dinaso! mocht publiceren. Verwaest antwoordde op 28 februari (...) en gaf toelating zijn brief af te drukken. Hij verscheen in Hier Dinaso! van 9 maart 1935. Daarin koos de dokter resoluut voor het leiderschap van Joris van Severen en voor het Verdinaso, want het VNV had hun programma van paramilitair verweer, solidarisme en corporatisme overgenomen. Het VNV zou trouwens van lieverlee naar Van Severens nieuwe marsrichting evolueren. En bovendien deugde de VNV-leiding niet. Waarom zich dan niet met zijn allen scharen achter het bezielende, doeltreffende leiderschap van Van Severen om de strijd voor 'Dietsland en Orde' te verwezenlijken? (...) Verwaest besloot zijn lang betoog als volgt: 'Niet twee leiders kunnen er zijn, niet twee organisaties mogen er zijn. Slechts één hand om te leiden, één volk om te volgen. Als allen dit willen begrijpen, en dan consequent willen handelen is er hoop, neen is er zekerheid op redding' (...)"

  Jef van Heensel, Dokter Aloïs Verwaest 1900-1981. UItg. Oud-Studentenbond van het St.-Aloysiuscollege, Geel, 2000, pp. 92-93.

  Wandaden

  "(...) Natuurlijk was de collaboratie fout, en essentieel tegenstrijdig met de ontvoogdingsstrijd die de Vlaamse Beweging steeds heeft willen voeren. Evengoed lijkt het nochtans zo dat het Vlaams-nationalisme het er moeilijk mee heeft, als deze fouterkenning moet geïnterpreteerd worden als het aanbieden van excuses aan België.

  Spreken over dergelijk historisch pardon, doet onmiddellijk de vraag rijzen waarom België zich dan niet zelf verontschuldigt voor de honderd jaar onderdrukking van de Vlaamse identiteit, voor de koloniale wandaden van Leopold II, voor de moord op Joris van Severen en op anderen? (...)"

  Hermes-persmededeling, 21 maart 2002 m.b.t. de resolutie over het oorlogsverleden in het Vlaams Parlement: een positieve onthouding: De N-VA kan zich niet aansluiten bij deze voorwaarde van individuele erkenning van fout én schuld. Woordvoerder: Jan Loones.


  Partijen, parlementen en referenda

  "(...) Joris van Severen pleitte al in het interbellum voor de afschaffing van het partijsysteem (...). Sommige van zijn volgelingen zijn tot op heden trouw gebleven aan dat antipartijstandpunt. Wie de corruptie, de naijver, de intriges en het machtsmisbruik ziet waartoe het huidige partijstelsel aanleiding geeft, kan alleen maar begrip voelen voor die radicale afwijzing. In de partijpolitiek komt dikwijls het slechtste in de mens boven. En in tijden van lijstvorming zelfs het slechtste in het beest. (...)

  Toen Van Severen zijn vlijmscherpe standpunten tegen de partijpolitiek formuleerde, maakte de parlementaire democratie een van de diepste crisissen uit haar geschiedenis door. Zijn kritiek sloeg dan ook niet alleen op de uitvoeringsmodaliteit van de democratie, zoals het parlementaire stelsel of het meerpartijensysteem, maar op de democratie als dusdanig. Behalve in de Angelsaksische wereld en in Scandinavië was die democratie doodziek. (...)"

  Marc Joris, Partijen, parlementen en referenda, in: Kort Manifest, 20e jg., nr. 113, februari 2002, p. 4.

  Correct

  "(...) In Vlaanderen was extreemrechts meer verdeeld. Uit de Vlaams-nationalistische partijtjes groeiden in de jaren dertig twee nieuwe bewegingen, die zich ter rechterzijde situeerden. In 1931 richtte het voormalige Vlaams-nationalistische kamerlid Joris van Severen het Verbond van Dietsche Nationaal-Solidaristen (Verdinaso) op. De beweging ging resoluut de antiparlementaire en autoritaire weg op en evolueerde van het Vlaams-nationalisme weg in de richting van een Belgisch nationalistisch standpunt. Een stevige paramilitaire organisatie zette de boodschap van de Leider kracht bij. De beweging mocht zich op haar hoogtepunt in de steun van verscheidene duizenden leden en sympathisanten verheugen. Zij nam nooit deel aan de verkiezingen. (...)"

  Frank Seberechts, Tussen Schelde en Wolchow. Vlaanderen en het Oostfront, Globe & Perspectief Uitgaven, Brussel-Antwerpen, p. 15.


  De droomprins op het zwarte paard

  "(...) De jonge Van Severen interesseert zich voor politiek, kunst en literatuur. Het tijdschrift Ter Waarheid, waartoe hij het initiatief nam, wil een overzicht geven van de moderne culturele stromingen en het geestesleven in Europa. (...) Ondanks zijn latente interesse voor de avant-garde blijft Van Severen meer geboeid door een meer religieus geïnspireerde orde en wetmatigheid. De schrijvers die hem tekenen zijn o.m. De la Tour du Pin, Maurras en Péguy. (...) Om zijn ideeën te verwezenlijken, richt hij in 1931 het Verdinaso op, een instrument om de macht te grijpen, een corporatistische samenleving in te voeren en de katholieke waarden te handhaven. Vanaf 1934 geeft Van Severen, die zich al jaren tegen het separatisme verzet, definitief de Vlaamse koers op en oriënteert zich voortaan op de hereniging van de Nederlanden. (...)"

  Patrick Spriet, in: Gekooid verlangen. Jane Graverol, Rachel Baes en het surrealisme (begeleidend boek, tevens catalogus van de gelijknamige tentoonstelling), Ludion, Gent-Amsterdam, 2002, pp. 23-24.


  Kwade trouw?

  Het Verdinaso: "(...) une formation ouvertement fasciste à caractère paramilitaire accentué. Elle est anti-belge et Grande Néerlandaise."

  Na juli 1934 wordt het Verdinaso: "il se rallie à la dynastie et à une reconstitution des XVII Provinces de Charles Quint. Il reste fascisant, corporatiste et raciste. (...)"

  Chantal Kesteloot in: Gotovitsch, Répression - un passé qui résiste, ISBN 2 8040 1663 3.


  Sint-Barbara

  "(...) Pas achteraf heb ik ook de voordelen van de jezuïeten ingezien. Hun methode was heel uitdagend. Ze confronteerden je voortdurend met andere meningen. Sommige paters waren franskiljon en belgicist. Anderen dweepten met het Verdinaso van Joris van Severen. Het waren fascisten après la lettre. Maar terzelfdertijd vertelden ze ons ook over Sartre en Camus. Ze prezen ons L'Etranger aan. Kun je je dat voorstellen in een katholiek college? Zelfs over het marxisme werd er gepraat (...)"

  Walter Zinzen, Ik zie op tegen mijn pensioen, in: Standaard Magazine, 28 juni 2002, p. 7.


  Fortuyn

  "(...) Door de moord op Pim Fortuyn zijn heel wat Vlamingen zich gaan interesseren in de Nederlandse politiek. En zoals het in Brussel druppelt als het in Parijs regent, gaat dat ook op voor het 'gidsland' Nederland in intellectuele Vlaamse kringen. Decennia lang werd aangenomen dat alles in Nederland veel beter ging dan in Vlaanderen, maar nu merkt ment dat dit niet per sé hoeft te kloppen. Fortuyn is niet meer, maar door hem te vermoorden heeft men er een martelaar van gemaakt, en een martelaar is vaak veel invloedrijker dan iemand die nog van alles op het terrein moet bewijzen. Denken we maar aan een figuur als Joris van Severen, die meer dan zestig jaar na zijn dood nog altijd 'fans' heeft, maar politiek in feite nooit iets bewezen heeft en via zijn martelaarschap ontsnapte aan een oorlogsverleden dat hem - misschien, wie weet - parten had kunnen spelen. (...)"

  Christian Dutoit, Paars is 'out' en de geest is uit de fles, in Meervoud, jg. 10, nr. 77, mei 2002, p. 3.


  Vanuit Normandië

  "(...) Zodra ik in 1949 het Normandisch blad Viking stichtte, ruilde ik het met Vlaamse jongerenbladen als Het gulden Vlies. Veel jonge Vlaamse kameraden waren eerder van dinasostrekking; we waren gevoeliger voor de stijl van Joris van Severen dan voor zijn ideeën (...)."

  Jean Mabire (°1927), Normandisch schrijver en activist, in Revolte, nr. 105, themanummer 2002, p. 12.


  Jan Nuyts:

  "(...) Hij had een grondige hekel aan personencultus in de Vlaamse Beweging. De 'groten' waren niet beter dan de 'kleintjes'. Voor één man koesterde hij echter bewondering: Joris van Severen. Hij was nochtans nooit lid geweest van het Verdinaso. Maar de mens Van Severen had stijl, was intelligent en had een visie. Volgens Jan was dit het grote tekort bij onze Vlaamse politici en gezagsdragers. (...)"

  K.v.K., Vakantie aan zee (ter nagedachtenis van Jan Nuyts), in 't Pallieterke, 17 juli 2002, p. 12.


  Bron: http://www.geocities.com/spyspiderjo...ef/2002_4.html
  Last edited by Parsifal; Friday, January 13th, 2006 at 02:26 AM.
  "All passion is lost now. The world is mediocre, limp, without force. And madness and despair are a force. And force is a crime in the eyes of the fools, the weak and the silly who rule the roost." - Joseph Conrad

Similar Threads

 1. Stuk Jas Van Van Speijk Onder De Hamer
  By GroeneWolf in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 1
  Last Post: Saturday, September 18th, 2010, 02:31 PM
 2. Classify Joris Van Severen
  By GroeneWolf in forum Anthropological Taxonomy
  Replies: 3
  Last Post: Sunday, March 22nd, 2009, 05:13 AM
 3. Classify Dutch DJ Joris Voorn
  By Agrippa in forum Anthropological Taxonomy
  Replies: 3
  Last Post: Wednesday, April 26th, 2006, 10:58 PM
 4. De dood van Joris van Severen
  By Aragorn in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 0
  Last Post: Thursday, September 8th, 2005, 11:58 PM

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •