Mellom 70 og 80 serbere med ulovlig opphold i Norge ble lørdag pågrepet på 40 ulike adresser over hele landet. Alle blir sendt ut av landet med fly i løpet av lørdag.

Alle de pågrepne i aksjonen er serbere som har fått avslag på sine asylsøknader, og som ikke har returnert til hjemlandet innen utreisefristen. De fleste av de returnerte har tidligere bodd i dagens Kosovo, og fikk avslag på asylsøknaden for flere år siden, opplyser Politiets utlendingsenhet (PU).

Avtale med Serbia

– For politiet har det ikke vært mulig å gjennomføre tvangsretur av denne gruppen før i sommer da returavtalen med Serbia trådte i kraft. Returavtaler er ett av flere viktige verktøy for å sikre effektive uttransporter, og nevnte avtale har nå gjort det mulig for oss å gjennomføre hele tre store politiaksjoner i løpet av kort tid, sier PU-sjef Ingrid Wirum.

Så langt i år har over 4.400 personer med ulovlig opphold blitt uttransportert av PU.

– Dette er et rekordhøyt antall sammenlignet med tidligere år, og viser at PU jobber målrettet og aktivt med å bekjempe ulovlig opphold, sier Wirum.

20 politidistrikt

I lørdagens aksjon deltok polititjenestemenn fra 20 politidistrikter både med pågripelser og som ledsagere på flyet.

PU vil ikke opplyse når flyet med de utviste serberne reiser fra Gardermoen.

Må bo på gata?


Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) fikk i morgentimene lørdag flere henvendelser fra kosovoserbere som ønsket hjelp.

– Det er snakk om mange småbarnsfamilier som har fått livet sitt snudd på hodet det siste døgnet, sier konstituert generalsekretær Sylo Taraku i NOAS til VG Nett.

Blant dem som henvendte seg, var en familie med fem barn.

– De ringte for å høre om det var noe tilbud til dem når de ankommer Beograd senere i dag. Jeg har sjekket litt rundt, men fant ikke noe tilbud om materiell hjelp. De frykter at de blir nødt til å bo på gata, sier Taraku

Kilde http://www.adressa.no/nyheter/innenr...cle1536175.ece