Svendborg Museum i Danmark har funnet en vakkert utskåret, 1500 år gammel halsring av gull sørøst på Fyn.


Funnet ble gjort i nærheten av utgravningsstedet «Gudmekongens Hal», der museet for øyeblikket driver arkeologisk utgravning, melder Politiken.


Halsringen lå i en liten leirkrukke, og stammer fra eldre germansk jernalder, 4-500 år etter Kristus. Den veier 140 gram.

Funnet havner nå på det danske Nasjonalmuseet. I mer enn 750 år har det vært dansk lovgivning at slike funn tilhører staten.

Funnet er det andre på kort tid. I begynnelsen av august fant en fritidsfisker fra Vordingborg en tung armring av gull fra tidlig vikingtid for over 1200 år siden.

- Det sørøstlige Fyn utgjorde i romersk og germansk jernalser (0-700 e.Kr) et av de rikeste samfunnene i Nordeuropa. Det nye funnet understreker med all tydelighet at datidens innbyggere i Gudme var mer enn alminnelige jernalderbønder, sier museumsinspektør ved Svendborg Museum, Per O. Thomsen.

Stormannen i Gudme var trolig fyrste eller kanskje konge over et større område. Han bygget sannsynligvis sin rikdom og makt på avgifter fra de omkringliggende gårdene i den rike bygden, og fra handelsstedet ved Lundeborg.

«I Gudme ser vi for første gang kimen til de maktstrukturene som kom til å prege jernalderens og vikingtidens samfunn», skriver det danske Nasjonalmuseet på sine hjemmesider.

Kilde http://www.abcnyheter.no/nyheter/vit...ammel-halsring