Mens norske politikere diskuterer om foreldrepermisjonen bør økes, er amerikanske medier mest opptatt av hvor heldige norske mødre og fedre er.

jerteknuseren Wilhelm (14 måneder) krabber rundt oppå bordet hos Microsoft Norge på Lysaker i Oslo og velter brusflasker og annet som kommer i hans vei. Wilhelm og faren Øystein Werner er kalt inn fra pappapermisjon for å gi amerikanske journalister er praktisk innføring i norsk likestillingspolitikk.

– Jeg har tatt ut fem uker pappapermisjon til nå, og skal ta ut fem uker til fordelt utover høsten. I vår bedrift er det helt vanlig at fedre tar ut permisjon, og ingen stiller spørsmål ved det, sier Werner.

Gått for langt.

Journalistene Jonathan Power (International Herald Tribune), Ulla Poll (Time Magazine) og Melissa Andersson (nettstedet The Glass Hammer) tar notater og lytter interessert. De er på pressetur og kommer hjem med reportasjer om kvinner i norske styrerom og norske hjemmefedre som lager sin egen økologiske barnemat.

– Hele holdningen i USA er annerledes. Folk der ville blitt sjokkert hvis de fikk høre hva debatten går ut på i Norge når det gjelder foreldrepermisjon. De ville sagt at det er en sosialistisk regjering som står bak, og at utviklingen har gått altfor langt, mener Jonathan Power.

Generasjonsforskjell.

Journalistene har fått med seg utspillet fra Kvinnepanelet i Aftenposten i går, der utvalgsleder Loveleen Rihel Brenna tok til orde for å utvide foreldrepermisjonen fra 46 til 52 uker og sette av minst 16 uker til far. I USA er det i utgangspunktet ingen betalt foreldrepermisjon. Nybakte mødre kan ha rett på 12 ukers ubetalt permisjon, avhengig av hvilken bedrift de jobber i (se faktaboks).

27 år gamle Melissa Andersson bor i New York og har mange venner som er i etableringsfasen.

– Jeg tror mine mannlige venner ville synes det var helt topp å få muligheten til å være hjemme i pappapermisjon. Men blant de eldre generasjonene er det nok mye mer skepsis, mener Andersson.

Mer fleksibilitet

. Microsoft Norge har vunnet flere priser som foregangsbedrift når det gjelder likestilling. Bedriften tilbyr blant annet mannlig ansatte opptil seks måneders permisjon med full lønn, uavhengig av hva de tjener.

– Vi fokuserer også mye på en fleksibel arbeidshverdag. Mange av våre ansatte ønsker å dra hjem tidlig fra jobb, lage middag og spise med barna for så å logge seg på igjen når ungene er i seng, sier administrerende direktør Hege Skryseth.

Jonathan Power mener det er langt frem før større endringer er i gjære i land som USA og Storbritannia.

Kilde http://www.aftenposten.no/nyheter/ir...cle3823817.ece