fok.nl

Roma die voor overlast zorgen, moeten het land worden uitgezet. Dat bepleit CDA-Kamerlid Mirjam Sterk dinsdag in het AD.

In meerdere gemeenten veroorzaken zigeuners volgens haar veel overlast. Ze wijst erop dat inwoners van Roemenië en Bulgarije zich vanaf 2014 vrij in Nederland mogen vestigen. "We moeten het dus voor 2014 oplossen."

De voorvrouw van het Landelijk Romaplatform, Michelle Mila van Burik, zegt in de krant te vrezen dat een kabinet van VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV het Franse zigeunerbeleid kopieert. Zij wil dat de onderhandelaars garanderen dat dit niet gebeurt.

Het strenge zigeunerbeleid van Frankrijk leidde de afgelopen tijd tot tegenstellingen in de Europese ministerraad. EU-commissaris van Justitie Viviane Reding vergeleek het uitzetten van zigeuners in Frankrijk met deportaties in de Tweede Wereldoorlog, maar bood later haar excuses aan.

Terugsturen van Roma zal in Nederland volgens Van Burik niet altijd even gemakkelijk gaan. Sommigen wonen al meer dan dertig jaar in Nederland met een vestigingsvergunning. Ze hebben wel de Nederlandse nationaliteit aangevraagd, maar nooit gekregen. Ze hebben echter ook geen andere nationaliteit. Daarnaast zijn er ook straatmuzikanten uit Roemenië en Bulgarije.