Results 1 to 2 of 2

Thread: Inflatie Een Havenstein Moment

 1. #1
  Moderator
  Friend of Germanics
  Funding Membership Inactive
  GroeneWolf's Avatar
  Join Date
  Aug 2007
  Last Online
  @
  Ethnicity
  Dutch
  Subrace
  Don't know
  Country
  Netherlands Netherlands
  State
  Utrecht Utrecht
  Gender
  Age
  39
  Family
  Single adult
  Religion
  Heathen
  Posts
  3,111
  Thanks Thanks Given 
  380
  Thanks Thanks Received 
  536
  Thanked in
  304 Posts

  Inflatie Een Havenstein Moment

  Beurs.com

  Posted: July 19th, 2010 | Author: James Turk | Filed under: goud, hyperinflatie, inflatie | Tags: Reichsmark, Rudolf Havenstein, Weimar, Weimarrepubliek | No Comments

  Rudolf Havenstein was president van de Reichsbank gedurende de Weimarrepubliek. Vandaag de dag nemen centrale banken helaas dezelfde route die hij nam, welke leidde tot vernietigende hyperinflatie en de ondergang van de Reichsmark begin jaren 20. Fysiek goud en zilver kunnen u hierbij beschermen.

  De voortdurende koopkrachtvermindering van nationale valuta wordt gemaskeerd door vermogensvernietiging van overgewaardeerde vermogensbestandsdelen als huizen die terugzakken naar realistische niveaus. Deze vermogensafname door dalende prijzen voelt als deflatie, maar is het niet. In feite is het een afleiding die onze ogen afhoudt van het werkelijke probleem: dat van de euro, de dollar en de meeste andere nationale valuta die koers hebben gezet richting hyperinflatie. Over hyperinflatie schreef ik reeds eerder.

  De ECB meldt dat monetaire maatstaven als M1 en M2 gegroeid zijn met respectievelijk 10,3% en 1,4% over de laatste twaalf maanden. M3 blijft ongeveer gelijk met een kleine -0,2% daling. De Federal Reserve rapporteert M3 niet meer, maar de Amerikaanse M1 en M2 zijn gegroeid met 7,1% en 1,7% gedurende dezelfde periode. Deze groeipercentages betekenen dat de euro en de dollar worden genflateerd, ofwel dat de hoeveelheid geld wordt vergroot, met name M1, ten opzichte van de aanwezige hoeveelheid goederen en diensten die worden geproduceerd in de huidige, depressieve economie.

  Deze inflatie is duidelijk te zien in marktprijzen. Ruwe olieprijzen bijvoorbeeld zijn meer dan verdubbeld sinds de bodemprijzen na het Lehman debacle. Ook breder genomen zien we dat de prijsindex van 19 grondstoffen, samengesteld door het Commodity Research Bureau, is gestegen met 46% gedurende dezelfde periode.

  In zijn uitstekende boek over banken en inflatie The Mystery of Banking, observeert Murray Rothbard: Wanneer prijzen sneller stijgen dan de geldhoeveelheid, zullen mensen een ernstig tekort aan geld ervaren, omdat zij relatief gezien een kastekort hebben ten opzichte van de hogere prijsniveaus. Totale kasgelden zijn niet langer voldoende om transacties te doen tegen de hogere prijs.

  Deze omstandigheden zien we ook vandaag. M1 en M2 zijn niet zo sterk gestegen als ruwe olie en andere grondstofprijzen. Het daaruit resulterende tekort aan geld wordt veelal verkeerd genterpreteerd als deflatie, hetgeen exact gebeurde vlak voor de Reichsmark werd meegezogen in een hyperinflatoire wervelwind. Laten we het een Havenstein moment noemen.

  [...]
  Rest op bovenstaande schakel.
  The sense of honor is of so fine and delicate a nature that
  it is only to be met with in minds which are naturally noble or
  cultivated by good examples and a refined education.
  - Sir Richard Steele

 2. #2
  Senior Member
  Lykurgus's Avatar
  Join Date
  Oct 2008
  Last Online
  Friday, December 9th, 2011 @ 07:00 PM
  Ethnicity
  Diets
  Subrace
  white
  Country
  Dietsland Dietsland
  Location
  in het centrum der oorsprong
  Gender
  Posts
  143
  Thanks Thanks Given 
  0
  Thanks Thanks Received 
  0
  Thanked in
  0 Posts
  Volgens mij is dit al veel langer aan de hand wat echter het geheel uit de wind houd is het feit dat alle grote centrale banken de geldpers hebben aangezet. De dollar euro koers is zo gelijk gebleven terwijl geld werd bijgedrukt.

  Gunstig voor de mensen met een hoge hypotheek. Mensen die huren hebben een probleem. Eigenlijk opvallend dat de nederlandse hypothekenmarkt de crisis zo goed doorstaat. Dit terwijl de overheid er alles aan doet om de bevolking zo veel mogelijk te laten lenen. En spaarders gewoon straft.

  Zodra de economie groeit is het geen probleem om de geldpers eens lekker aan te zetten nu is het echter gevaarlijk. Als de economie zich niet hersteld hebben Europa en Amerika een serieus probleem. En wordt het of hakken met de botte bijl of gewoon afbranden.
  semper fidelis

Similar Threads

 1. What Are You Listening to at the Moment? (II)
  By Leliana in forum Music & Hymns
  Replies: 1626
  Last Post: Monday, November 29th, 2021, 11:00 PM
 2. Songs of How You Feel at the Moment
  By SpearBrave in forum Music & Hymns
  Replies: 10
  Last Post: Tuesday, February 28th, 2017, 12:14 PM
 3. What Are You Listening to at the Moment? (I)
  By Hellstar in forum Music & Hymns
  Replies: 16555
  Last Post: Saturday, August 25th, 2012, 02:29 AM
 4. The Toughest Moment in Your Life
  By MountainGuardian in forum Parenthood & Family
  Replies: 0
  Last Post: Thursday, March 24th, 2011, 05:51 PM
 5. De Belgische Staat Houdt Van Inflatie
  By GroeneWolf in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 0
  Last Post: Saturday, December 26th, 2009, 08:51 AM

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •