** Har Oslos eldste norske befolkning
** Har Oslos yngste innvandrerbefolkning


De siste tretten årene er det blitt 17.000 færre nordmenn i de fire bydelene på Oslos østkant. De som er igjen er eldst i Oslo.

Mens gjennomsnittsalderen i hovedstaden er 39,4 år, er snittalderen blant nordmenn i Groruddalen 42,9 år.

Samtidig har Groruddalen hovedstadens yngste innvandrerbefolkning, med en gjennomsnittsalder på knapt 30 år, viser statistikk Statistisk sentralbyrå (SSB) har utarbeidet på oppdrag fra VG.

Over 44 i snitt

Den eldste befolkningen finnes i Stovner bydel, der nordmennene nå er over 44 år i snitt. Like bak følger Grorud og Alna, med 43,4 år, mens Bjerke har 40,8.

På Stovner er nordmennene blitt nesten fem år eldre i gjennomsnitt siden 1997. For tretten år siden var det kun to bydeler som hadde en yngre befolkning. Solveig Andersen (87) og Reidun Sandstrand (78) har bodd i Groruddalen store deler av sitt voksne liv, og har sett endringene på nært hold.

- I blokken der jeg bor er det kun en norsk beboer i tillegg til meg. Hver gang det er noe ledig så kjøpes det av utlendinger, sier Andersen.

Innvandrerbefolkningen i bydelen er 29,6 år i snitt, og dette betyr at aldersgapet mellom gruppene i bydelen nå er på hele 15 år. I hele Oslo har innvandrerne en snittalder på 32 år, ifølge SSB-statistikken fra 1. januar 2009.

Store endringer

De siste tretten årene har det skjedd store endringer i befolkningsstrukturen i Groruddalen. Mange innvandrere har flyttet nordover fra Oslos indre bydeler, og siden 1997 har gruppen med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn vokst fra knapt 20.000 til over 48.000.

I samme tidsrom har antall nordmenn gått ned fra 92.000 til vel 75.000. Utviklingen fortsetter, og bare i 2008 flyttet 1600 nordmenn ut av de fire bydelene, viser befolkningsstatistikk fra Oslo kommune.

Et flott sted

Reidun og Solveig synes det er synd at så mange norske barnefamilier flytter ut, men synes fortsatt Groruddalen er et flott sted å bo.

- Det er landlig og fint her, og store grøntarealer. Innvandrerne som bor her er også veldig hjelpsomme og hyggelige, sier Sandstrand, som bor på Haugenstua i Stovner.

Leder i Groruddalen miljøforening, Knut Nicolaissen (72), har bodd i Stigenga på Stovner siden 1972. Han har flere forklaringer på hvorfor det blir stadig færre nordmenn i dalen.

- Mange nordmenn flytter fordi de ønsker at barna skal gå på hvitere skoler. Samtidig flytter innvandrere til Groruddalen for å få større boliger, sier Nicolaissen.

Nicolaissen sier han er skuffet over hvordan politikerne behandler Groruddalen. Vedtaket om å legge ned Aker sykehus er bare ett av mange eksempler på hva folk i dalen må finne seg i, mener han.

- Mitt bestemte inntrykk er at politikerne tror de kan gjøre som de vil her oppe. De lover mye, men det er bare fine ord, sier han.

- Snart i flertall

I Stovner og Alna er innvandrerandelen på over 44 prosent. I fem delbydeler i dalen er andelen på mellom 50 og 60 prosent. Nicolaissen tror det bare er et tidsspørsmål før et flertall av innbyggerne i hele Groruddalen er av utenlandsk opprinnelse.

- Jeg må nok si ja til det. Jeg tror ikke det er mulig å stoppe utviklingen, sier han.

Selv drømmer Nicolaissen om å emigrere til Italia, i alle fall for deler av året.

- Jeg pleier å være i Italia fra mai til september, men jeg kunne tenkt meg å være der mest mulig.

Kilde http://www.vg.no/nyheter/innenriks/a...artid=10002053