Rothbard instituut

Geschreven door Tuur Demeester
donderdag, 08 april 2010 06:13

Over de grote inflatie in Frankrijk van voor en tijdens de Franse Revolutie, en over hoe vandaag de dag hetzelfde staat te gebeuren.

De eerste grote inflatie van de moderne tijd vond plaats tijdens de Franse Revolutie. Ze werd veroorzaakt doordat de overheid zwaar in de schulden zat en geld uit het niets liet bijdrukken om haar schulden en interesten te kunnen blijven betalen. De bevolking zag de waarde van haar spaarcenten verdampen en kwam protesterend de straat op.

In het Europa van vandaag, met huizenhoge overheidsschulden en een papiergeld dat makkelijker dan ooit wordt vermenigvuldigd, herbergt de episode van het Franse geld een waarschuwing van formaat. Daarmee is ze een van de belangrijkste geschiedenislessen die we op school nooit hebben geleerd.


> Printversie van dit artikel (12pgs., pdf 4 mb)

De Franse schuldenput en de uitvinding van de "assignats"

Hoge staatsschuld wordt vandaag als iets normaals gezien. Echter vroeger hadden overheden geen schulden op naam van hun burgers. Toen ze dat wel begonnen te hebben, werd de grootte en het gevaar van die schulden zoveel mogelijk verborgen gehouden voor het grote publiek

[...]
Rest op bovenstaande schakel.