Hver dag året rundt spiser hver nordmann 210 gram kjøtt. Det tilsvarer 77 kilo per person i året. Helsemyndighetene er bekymret.

Til tross for at Helsedirektoratet anbefaler at vi øker forbruket av fisk og spiser mindre fete kjøttprodukter, har kjøttforbruket vårt økt med hele 14 kilo per person i løpet av de ti siste årene. Og i stedet for å bytte ut rødt kjøtt med hvitt kjøtt sier vi som Ole Brumm; ja takk – begge deler.

– Vi har aldri noensinne spist så mye kjøtt her i landet. Noe av kjøttmengden går tapt ved at folk blant annet ikke spiser opp hele porsjonen sin, men det er ingen tvil om at det er en kraftig økning, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Til sammenligning satte østerrikerne til livs 94 kilo rødt kjøtt per person hvert år i 2003, men Latvia lå på bunnen med sine 35 kilo.

Helsefarlig

Ved å spise mer kjøtt får nordmenn i seg mer av det mettede fettet, og de gunstige endringene i kostens fettsyresammensetning har stoppet opp.

– Kjøttprodukter er den nest største kilden for mettede fettsyrer. Det er viktig at forbruket av fete kjøttprodukter minsker, sier Klepp til Adresseavisen.

– Vi har god dokumentasjon på at stort inntak av rødt og bearbeidet kjøtt gir økt kreftfare. Og ved å spise mye kjøtt reduserer vi inntaket av andre viktige matvarer.

Selv om vi spiser stadig mer kjøtt, har mange lagt om kostholdet og velger hvitt kjøtt og svinekjøtt fremfor rødt kjøtt.

– Utviklingen er positiv. Vi har hatt en kraftig økning i hvitt kjøtt og svinekjøtt, hvor det er lettere å skjære bort alt synlig fett. Lam- og sauekjøtt er marmorert og går som rødt kjøtt, sier Klepp.

Han sier at en stor ernæringspolitisk utfordring for Helsedirektoratet er å øke inntaket av fisk, frukt, grønnsaker og grove kornprodukter.

Fisk gjør frisk

Forbruket av fisk økte fra 34 til 36 kg per person per år fra 1995 til 2000, men har holdt seg på dette nivået siden.

– Vi spiser for lite fisk. Det anbefalte inntaket av omega-3-fettsyrer vil langt på vei være dekket ved å spise to måltider fet fisk per uke. I gjennomsnitt spiser den norske befolkningen under ett måltid fet fisk i uka. Ernæringsmessige svakheter i nordmenns kosthold, kombinert med at vi rører for lite på oss, medvirker blant annet til utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og type 2-diabetes. Følges våre kostholdsanbefalinger, vil forekomsten av disse sykdommene reduseres, sier Klepp.

– Vi spiser mer frukt og grønt og mindre sukker. Men fortsatt har mange nordmenn mye helse å hente på å legge om kostholdet.

Samtidig som kjøttforbruket økte, økte også forbruket av grønnsaker. Hver av oss spiser i snitt 68 kilo grønnsaker i året.

– Det er ønskelig med en raskere økning i grønnsakforbruket. Det er lite gunstig at grønnsaker har hatt størst prisøkning de siste årene, sier Knut-Inge Klepp til Adresseavisen.

Kilde http://www.adressa.no/forbruker/hels...cle1477572.ece

Spiser dere mye kjøtt i deres familie? Prøver å kutte ned på rødt kjøtt og spise mer kylling og fisk.