Diepe crisis België: mogelijk doorstart regering
vrijdag 23 april 2010 12:19
België is in een diepe politieke crisis terechtgekomen nadat de Vlaamse liberale partij Open VLD gisteren uit de regering stapte. Koning Albert II houdt het ontslag van de regering nog in beraad, omdat nieuwe verkiezingen onmogelijk en onwenselijk zouden zijn.
Open VLD stapte uit de regering omdat er geen besluit kon worden genomen over de opsplitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Vlamingen willen dit opdelen, Walen willen het laten zoals het is.
Verkiezingen onmogelijk
Ironisch is dat nieuwe verkiezingen ongrondwettelijk zouden zijn zolang er geen beslissing over het kiesdistrict is genomen. Het Grondwettelijk Hof heeft dat in 2003 bepaald.
Premier Yves Leterme en de koning lieten gisteren in een verklaring weten dat een val van de regering 'ernstige schade zou toebrengen enerzijds aan het economische en sociaal welzijn van de burgers en anderzijds aan de rol van België op Europees vlak'. België is de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie.
Onderhandelen
Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft nu laten weten wel weer met de andere regeringspartijen (Waalse socialisten, christendemocraten en liberalen en Vlaamse christendemocraten) te willen onderhandelen, mits er een korte en strikte deadline wordt gesteld voor het besluit over BHV. Dat melden diverse Belgische media.
'Als degenen die ons vertrouwen hebben geschaad een inspanning doen om het vertrouwen te herstellen, kunnen we zaken overwegen,' zei De Croo, doelend op de Waalse regeringspartijen.
Bookmarks