Results 1 to 5 of 5

Thread: Diepe Crisis BelgiŽ

 1. #1

  Diepe Crisis BelgiŽ

  Diepe crisis BelgiŽ: mogelijk doorstart regering
  vrijdag 23 april 2010 12:19

  BelgiŽ is in een diepe politieke crisis terechtgekomen nadat de Vlaamse liberale partij Open VLD gisteren uit de regering stapte. Koning Albert II houdt het ontslag van de regering nog in beraad, omdat nieuwe verkiezingen onmogelijk en onwenselijk zouden zijn.

  Open VLD stapte uit de regering omdat er geen besluit kon worden genomen over de opsplitsing van het tweetalige kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Vlamingen willen dit opdelen, Walen willen het laten zoals het is.

  Verkiezingen onmogelijk
  Ironisch is dat nieuwe verkiezingen ongrondwettelijk zouden zijn zolang er geen beslissing over het kiesdistrict is genomen. Het Grondwettelijk Hof heeft dat in 2003 bepaald.

  Premier Yves Leterme en de koning lieten gisteren in een verklaring weten dat een val van de regering 'ernstige schade zou toebrengen enerzijds aan het economische en sociaal welzijn van de burgers en anderzijds aan de rol van BelgiŽ op Europees vlak'. BelgiŽ is de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie.

  Onderhandelen
  Open VLD-voorzitter Alexander De Croo heeft nu laten weten wel weer met de andere regeringspartijen (Waalse socialisten, christendemocraten en liberalen en Vlaamse christendemocraten) te willen onderhandelen, mits er een korte en strikte deadline wordt gesteld voor het besluit over BHV. Dat melden diverse Belgische media.

  'Als degenen die ons vertrouwen hebben geschaad een inspanning doen om het vertrouwen te herstellen, kunnen we zaken overwegen,' zei De Croo, doelend op de Waalse regeringspartijen.
  Bron:
  http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Bu...t-regering.htm

  Ik ben benieuwd hoe het zal aflopen. Nu al voor de zoveelste keer blijkt dat BelgiŽ als staat niet functioneert, zien misschien veel Vlamingen in dat onafhankelijkheid een betere optie is. En aangezien een tijd geleden volgens sommige peilingen de voorstanders van onafhankelijkheid al tegen de 50 procent van de bevolking vormden, zouden ze die 50 procent nu misschien wel kunnen overschrijden.

 2. #2
  Moderator
  ĄFriend of GermanicsĒ
  Funding Membership Inactive
  GroeneWolf's Avatar
  Join Date
  Aug 2007
  Last Online
  @
  Ethnicity
  Dutch
  Subrace
  Don't know
  Country
  Netherlands Netherlands
  State
  Utrecht Utrecht
  Gender
  Age
  39
  Family
  Single adult
  Religion
  Heathen
  Posts
  3,111
  Thanks Thanks Given 
  380
  Thanks Thanks Received 
  536
  Thanked in
  304 Posts
  Alle peilingen erbuiten gelaten, hoe groot is daadwerkelijk de kans dat die 50+% gaat voor een afscheiding met de Walen? Of blijft het alleen bij het spreekwoordelijke borrelpraat en als het er op aan komt doen ze niks, zelfs niet via de stembus.

  Ten tweede is het onwaarschijnlijk dat de EU het zou toestaan, zou op micro-schaal de mislukking van hun gewenste model laten zien. En zal dus mogelijk bepaalde maatregelen treffen om zoiets te verkomen.
  The sense of honor is of so fine and delicate a nature that
  it is only to be met with in minds which are naturally noble or
  cultivated by good examples and a refined education.
  - Sir Richard Steele

 3. #3
  Senior Member
  Lykurgus's Avatar
  Join Date
  Oct 2008
  Last Online
  Friday, December 9th, 2011 @ 07:00 PM
  Ethnicity
  Diets
  Subrace
  white
  Country
  Dietsland Dietsland
  Location
  in het centrum der oorsprong
  Gender
  Posts
  143
  Thanks Thanks Given 
  0
  Thanks Thanks Received 
  0
  Thanked in
  0 Posts
  Denkt u werkelijk dat de Belgische elite een reŽle afspiegeling vormen van de bevolking en hun mening? BelgiŽ wordt echt niet gesplitst als meer dan 50% van de Vlamingen dat wil. Ik denk zelfs als NVA, VB en (LDD) 50 % hebben het nog niet geschied. In een dergelijk geval zal de elite de drie partijen uiteen spelen.

  Daar komt nog eens bij dat de komende verkiezingen gaan over de federale parlement het lijkt mij onmogelijk dat de drie eerder genoemde onafhankelijkheidspartijen hier een meerderheid behalen alhoewel LDD moeilijk te peilen blijkt op dit onderwerp. Ik weet eigenlijk niet of er nog kansen zijn dat onafhankelijkheidspartijen uit WalloniŽ in het parlement geraken maar dan nog. Nee BelgiŽ wordt echt niet gesplitst na deze verkiezingen maar er zijn wel mogelijkheden om het de toekomstige regering nog moeilijker te maken en de druk op te voeren richting de Belgen.

  Het is zeer jammer dat het VB er momenteel een potje van maakt NVA en LDD gaan hier zeker van profiteren maar het blijft eigenlijk de vraag of zij gaan winnen van de gevestigde pro-BelgiŽ partijen.
  semper fidelis

 4. #4

 5. #5
  6th army lives matter
  Chlodovech's Avatar
  Join Date
  Jan 2004
  Last Online
  @
  Ethnicity
  Flemish
  Ancestry
  Frankish
  Country
  Holy Roman Empire Holy Roman Empire
  Gender
  Religion
  Catholic
  Posts
  3,850
  Thanks Thanks Given 
  2,314
  Thanks Thanks Received 
  3,391
  Thanked in
  1,568 Posts
  Quote Originally Posted by Lykurgus View Post
  Daar komt nog eens bij dat de komende verkiezingen gaan over de federale parlement het lijkt mij onmogelijk dat de drie eerder genoemde onafhankelijkheidspartijen hier een meerderheid behalen
  De samenstelling van het federale parlement is (helaas) paritair, dat is te zeggen: de Franstaligen en Vlamingen bezetten sowieso elk 50% van de zitjes ťn stemmen enkel voor Vlaamse of Waalse partijen (behalve in Brussel-Halle-Vilvoorde) in hun eigen regio's - waardoor Vlaanderen nooit zijn numerieke meerderheid kan uitspelen - wijllens het spel van meerderheid versus minderheid andere liberale democratiŽn karakteriseren. Begrijpe wie kan.

  LDD gaan hier zeker van profiteren maar het blijft eigenlijk de vraag of zij gaan winnen van de gevestigde pro-BelgiŽ partijen.
  Als LDD niet onder de kiesdrempel zakt, zal het al erg mooi zijn voor Dedecker. LDD lijkt over z'n hoogtepunt heen. 't Is NVA dat het uiterst goed doet in de peilingen, sla er deze poll, rechts op de pagina van HLN, maar eens op na. Ze zouden de tegenstand wel eens kunnen verpulveren, en vooral de christen-democraten gaan een flink pak slaag krijgen, omwille van hun slaafse opstelling in de B-H-V-onderhandelingen met de Franstaligen.

  De kaap van de 50% ronden wordt moeilijk, is op termijn wel mogelijk - maar Vlaanderens grootste troefkaart is dat de komende verkiezingen illegaal zijn volgens het grondwettelijk hof, aangezien de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst is, al proberen de establishmentspartijen daar nog wel een mouw aan te passen.

  We gaan dus chaos krijgen - verschillende burgemeester uit Vlaams-Brabant gaven vandaag al aan de verkiezingen te zullen boycotten. Vlaams-nationalistische protesten zullen niet van de lucht zijn, er komen processen van bijzitters die niet willen opdagen, een boel mensen zullen gewoon niet stemmen, etc.

  En dan kan het verkiezingsresultaat nog ongeldig verklaard worden ook.

  Daar komt een existentiŽle crisis van. De onderhandelingen voor een nieuwe federale regeringen zullen nog langer duren dan de vorige - en dezelfde problemen komen weer op tafel te liggen, de staatshervorming en B-H-V, om te beginnen. Ik verwacht geen nieuwe federale regering meer in 2010, en dat meen ik.

  De onmogelijkheid om een federale regering te vormen leidt inderdaad naar een onafhankelijk Vlaanderen, misschien dit jaar, misschien volgend jaar, maar volgens mij zit alles in een stroomversnelling nu. Natuurlijk kunnen de klassieke partijen straks toch wel weer de boel belazeren en een federale regering op poten zetten, maar dan worden ze electoraal opgepeuzeld in 2014, en als de Franstaligen dan nog geen confederaal staatsmodel aanvaarden, denk ik wel dat het over en uit is met BelgiŽ.

  De partij die de regering opblies, de VLD, de Vlaamse liberalen, die zijn ook voor geen haar te vertrouwen, die wilden simpelweg af van deze minderheidsregering (VLD en CD&V vertegenwoordigen minder dan 40% der Vlaamse kiezers) waarmee geen eer te behalen viel, ze zaten er maar voor spek en bonen bij in deze coalitie. En als ze dan het patriotisme van een misleid Vlaams kiespubliek kunnen misbruiken, in de hoop kiezers, zullen ze daar hun hand ook niet voor omdraaien, zoals bleek en blijkt. De VLD wilt de hele B-H-V rotzooi over de zomer en de federale verkiezingen tillen, om dan weer weer vier jaar de tijd te hebben om ofwel niks te doen, ofwel een slechte deal af te sluiten aangaande B-H-V en mogelijk de staatshervorming, in de hoop dat de kiezer dat dan in 2014 al vergeten is. De val van de regering heeft in ieder geval een stemming over B-H-V vermeden, een daad waarvan de Franstaligen altijd al aangaven dat het 't einde van het land zou betekenen.
  "All passion is lost now. The world is mediocre, limp, without force. And madness and despair are a force. And force is a crime in the eyes of the fools, the weak and the silly who rule the roost." - Joseph Conrad

Similar Threads

 1. [BE] Lambertz Wil 'BelgiŽ Met Vier'
  By Guntwachar in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 1
  Last Post: Tuesday, February 1st, 2011, 10:36 AM
 2. N-VA Definitief Grootste Partij in BelgiŽ
  By GroeneWolf in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 0
  Last Post: Monday, June 14th, 2010, 05:54 PM
 3. BelgiŽ Barst!í What a Silly IdeaÖ
  By Aptrgangr in forum Political Theory
  Replies: 0
  Last Post: Tuesday, September 9th, 2008, 09:15 PM
 4. Met of zonder BelgiŽ?
  By Frans_Jozef in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 2
  Last Post: Tuesday, February 13th, 2007, 01:35 AM
 5. Geen fiscale autonomie = tijdbom onder BelgiŽ
  By Frans_Jozef in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 0
  Last Post: Tuesday, December 12th, 2006, 02:16 PM

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •