Bruk smak- og luktesans før du kaster mat som er gått ut på dato!


Egg kan spises flere måneder etter datostemplingen på pakken. Ost smaker bedre jo nærmere du kommer «best før»-merkingen, men du skal være forsikit med melken.

Hvor lenge holder egentlig maten du har i kjøleskapet?

- Det er viktig å skille på hvorvidt det står «siste holdbarhetsdag» eller «best før» på matvaren du handler, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland ved Opplysningskontoret for melk (Melk.no).

Best FØR
De matvarene som regnes som lettbedervelige merkes med «siste holdbarhetsdag». Eksempler på dette er fersk fisk, kylling, melk, kjøttfarse og rå pølse.

- Da skal man være forsiktig med å bruke dem etter at holdbarhetsdatoen har gått ut. Dette gjelder også for eksempel melk. Matvarer som ikke anses som lettbedervelige merkes med «best før». Dersom matvaren oppbevares riktig, er best før-datoen en garanti fra produsenten på at varen fremdeles har 100 prosent av kvaliteten sin i behold. Dermed vil varen være fullt spiselig også en stund etter «best før»-datoen! Dette gjelder for eksempel yoghurt, rømme og ost, sier Hovland.

Siste forbruksdag betyr at det er den siste dagen som næringsmiddelet er beregnet å inntas dersom produktet er blitt oppbevart riktig og emballasjen er uåpnet. Maten skal ikke spises etter fastsatt dato, skriver Matportalen.

Næringsmidler som er merket med «best før + dato» skal være holdbare en tid etter oppgitt dato forutsatt at de er oppbevart på rett måte og emballasjen er uåpnet. Kan derfor spises og selges etter fastsatt dato uten risiko for helseskader.

Oppbevaring av meieriprodukter
- Det er enkelt med meieriprodukter når det gjelder oppbevaring, fellesregelen er at de bør oppbevares ved 0-4 °C. Det er viktig for holdbarheten med ubrutt kjølekjede, altså at produktene oppbevares kjølig hele tiden. For eksempel vil tiden det tar fra man løfter meieriproduktene ut av kjøleskapet i butikken til de kommer inn i kjøleskapet hjemme påvirke holdbarheten. Det samme gjør lengden og antall ganger produktet står fremme på kjøkkenbordet. I tillegg er det viktig å oppbevare meieriprodukter lufttett, altså godt pakket inn i plastikk, fordi de lett tar smak av andre matvarer i kjøleskapet.

Her er holdbarheten på et knippe matvarer vi ofte har i kjøleskapet:

Gulost: – All ferdigpakket ost er underlagt vanlige merkingsbestemmelser og er datomerket med «best før». Er produktet oppbevart på riktig måte vil osten vanligvis kunne spises langt utover holdbarhets dato. Dessuten kan det være verdt å huske på at jo nærmere osten er «best før» datoen, jo mer smak har den. Oster med høyt tørrstoffinnhold (lavt vanninnhold) er normalt de mest lagringsdyktige, f.eks. parmesan. Av våre norske ostetyper er det edamer, norvegia, sveitser og cheddar som er de mest lagringsdyktige. Men husk de vil bare kunne lagres over tid dersom osten er hel og innpakket i original emballasje, sier Hovland.

Melk: - Melk er ferskvare, og er et av de meieriproduktene som har kortest holdbarhet og hvor endringene vil skje raskest og være mest merkbare. Derfor er melk det meieriproduktet hvor det er viktigst å se på datomerkingen. Dersom melken har vært behandlet riktig, er uåpnet og har vært lagret kaldt hele tiden, kan den ha god kvalitet flere dager utover holdbarhetsperioden. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på melka selv kunne vurdere om den fortsatt kan drikkes. Ved ubrutt kjølekjede anslås 11 dagers holdbarhet for vanlig melk, sier Hovland.

Rømme og yoghurt: - Både rømme og yoghurt har en holdbarhet på 35 dager dersom de er lagret ved 0–4 °C, mørkt og i uåpnet emballasje. Generelt garanteres bare kvaliteten ut holdbarhetsperioden. Etter at holdbarhetsdato er utgått kan produktene anvendes, men de kan også ha kvalitetsfeil. Hvor lenge produktene holder akseptabel kvalitet, avhenger av flere forhold, blant annet ubrutt kjølekjede. Normalt vil forbrukeren ved å lukte og/eller smake på rømmen eller yoghurten selv kunne vurdere om den fortsatt er god og kan spises. Endringene kan være knyttet til mer sur eller besk smak, endringer i konsistens eller myseutskillelse (væske som flyter på toppen av innholdet i boksen). Myse er et av de gode melkeproteinene, og denne væsken kan bare røres inn i resten av produktet igjen, sier Hovland.

Juice: - Juice er varmebehandlet på en måte som gjør at den holder seg lenge i uåpnet emballasje og kan lagres i romtemperatur. Etter at kartongen er åpnet har den en holdbarhet på i underkant av en uke.

Egg: Egg stemples med 28 dagers holdbarhet fra egget er samlet i hønsehuset. Men har du eggene i kjøleskap så holder de mye lenger enn dette. Norske egg er like gode og like trygge å spise i flere måneder etter at de har «gått ut på dato». På grunn av faren for salmonella i andre land, har EØS en regel om at egg bare kan stemples med 28 dager fra verping, skriver egg.no.

Kjøtt: Når det gjelder kjøtt skal temperaturen i kjøleskapet være 4 °C eller lavere. Oppbevarer du kjøttet i romtemperatur kan det bli ødelagt, eller i verste fall utvikle helsefarlige bakterier. Du bør generelt oppbevare kjøtt nederst i kjøleskapet da det er der temperaturen er lavest, råder Matportalen.

Kjøttprodukter i kjøleskap eller i fryseren holder i flere dager, eller måneder. Bryter du emballasjen reduseres holdbarheten.

- Lettsaltet og røykt kjøtt, som for eksempel lammelår og skinke, har en holdbarhet i kjøleskap pose eller tildekket tallerken i 10 dager. Er det vakuumpakket er holdbarheten 30 dager.

- Kjøttdeig har i pose en holdbarhet på 4 dager i kjøleskap. Er den vakuumpakket holder kjøttdeigen i 8-10 dager.

- Ferskt pålegg som for eksempel hamburgerrygg, kokt skinke eller leverpostei holder i 7 dager hvis du har pakket det inn med plast. Er pålegget vakuumpakket holder det i 21 dager.

Unge kaster oftere
Eldre personer er mer tilbøyelige til å spise mat som er «utgått på dato». Spesielt personer over 60 år spiser mat som har passert stemplingsdato. Det viser en undersøkelse fra Food Standards Agency fra i fjor.

Kilde http://www.side2.no/helse/article2856746.ece