Norge ønsker å gå lenger enn de andre nordiske landene for å hjelpe Island ut av den økonomiske krisen.

Norge er det eneste av nabolandene som ikke krever enighet om en Icesave-avtale for at Pengefondets støtteprogram skal fortsette.

Etter det nordiske utenriksministermøtet i København torsdag ettermiddag, sa Jonas Gahr Støre (Ap) at det etter Norges syn ikke er nødvendig med noen ferdig Icesave-avtale for å diskutere utbetalinger av støttelån innen programmet til det Internasjonale pengefondet (IMF).

De andre landene mener at en avtale bør være på plass før lånene utbetales.

Vil støtte Island

Saken var den første posten på utenriksministrenes møteprogram.

Støre vedgikk etter møtet at det er ulike syn på hjelpen til Island, men understreket samtidig at Island har støtte fra de andre nordiske landene.

– Norge vil støtte Island dersom landet følger opp sine forpliktelser og følger opp stabiliseringsprogrammet med IMF. Så lenge disse kravene oppfylles, er Norges holdning at vi ikke vil si nei et møte i IMF. De andre nordiske landene mener det først bør finnes en løsning på striden om Icesave-avtalen, sier Støre til NTB.

IMF-sjef Dominique Strauss Kahn har tidligere sagt at IMF vil arbeide videre med støtteprogrammet til Island også uten en ferdig Icesave-avtale, men forutsetningen er at de nordiske nabolandene gjenopptar utbetalingene av nødlån til Island.
Svensk provokasjon

Den svenske finansministeren Anders Borg ertet på seg den islandske utenriksministeren da han før møtet kommenterte folkeavstemningen på Island ved å si at man «ikke ganske enkelt kan vedta å se bort fra sine forpliktelser».

Støre forstår islendingenes reaksjon.

– Det er ingen på Island som sier at man ikke skal stå ved sine forpliktelser, men det gjenstår å behandle hvordan det skal skje, sier han.

Kilde http://www.abcnyheter.no/nyheter/oko...-venn-i-norden