Voorlopig geen vijfde PVV'er in Europarlement

BRUSSEL - De PVV hoeft voorlopig niet te rekenen op de komst van het vijfde lid. Er is flinke vertraging bij de geplande uitbreiding van het Europarlement met in totaal achttien leden, onder wie ook extra Spanjaarden en Fransen.

Bedoeling was dat de nieuwkomers al kort na 1 december in de bankjes zouden plaatsnemen, toen het nieuwe EU-verdrag in werking trad. Maar Franse rechters menen dat daarvoor eerst een politieke procedure nodig is.

,,We vragen het Europees Parlement daarom een formele verklaring over een kleine aanpassing in het EU-verdrag. Daarna moeten de parlementen in de 27 EU-landen elk die verklaring goedkeuren. Dat duurt minstens enkele maanden'', aldus staatssecretaris Diego Lopez Garrido (Europese Zaken) van huidig EU-voorzitter Spanje. Volgens ingewijden kan de procedure makkelijk een jaar duren.

PVV-fractieleider Barry Madlener vindt het teleurstellend dat de komst van de vijfde PVV'er zo lang duurt en dat er zoveel onzekerheid is. ,,Ongelooflijk amateuristisch van een instelling waarin zoveel miljarden euro's omgaan en waar topjuristen werken. Ik wil snel opheldering vragen, want ik word er een beetje gek van.''
Madlener hoopt dat de nieuwkomer in de tussentijd de status krijgt van waarnemer: hij mag dan niet stemmen, maar wel meepraten bij bepaalde vergaderingen.

Rond de verkiezingen in juni vorig jaar heeft de Tweede Kamer al besloten dat de PVV recht heeft op de extra zetel voor Nederland. De PVV bezet dan vijf zetels. Het evenaart zo het CDA, dat nu de grootste Nederlandse fractie vormt.

Lees verder:

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Binnenla...arlement.dhtml