'Stop met fokken bepaalde rashonden'

De Dierenbescherming vindt dat bepaalde hondenrassen zo ziek zijn dat zij niet meer zouden mogen bestaan. "Simpelweg omdat zij niet meer zijn te redden. Er moet paal en perk worden gesteld aan het fokken van rashonden. Met 40 procent van de Nederlandse rashonden is iets mis", stelt vandaag directeur Frank Dales van de dierenwelzijnsorganisatie.

Volgens hem is inteelt een groot probleem. De populaties zijn in Nederland te klein om mee te fokken. Tumoren, heup- of ademhalingsproblemen zijn het gevolg. Er bestaan rassen waarbij de pups alleen nog via een keizersnede kunnen worden geboren. Bij een populair ras als Cavalier King Charles Spaniels (bekend door Pim Fortuyn) heeft volgens de Dierenbescherming één op de acht hondjes een schedel die te klein is voor de hersenen.

"De pijn die de zieke dieren lijden, is ontoelaatbaar. Het uiterlijk wordt bovengesteld, waardoor de gezondheidstoestand er niet meer toe doet", aldus Dales. De directeur doet zijn uitspraken naar aanleiding van de documentaire Pedigree Dogs Exposed (Rashonden onder de loep), die vanavond op de zender Het Gesprek wordt uitgezonden. De documentaire veroorzaakte in Groot-Brittannië veel opschudding.

http://frontpage.fok.nl/nieuws/12293...rashonden.html


Let op, de naam rashonden is erg misleidend, sommige niet al te slimme mensen nemen dit artikel als bewijs dat raszuiverheid slecht voor je is terwijl rashonden juist uit talloze rassenvermengingen komen, ze zijn juist het product van extreme rassenvermenging tot het punt dat ze genetisch zo defect zijn dat ze hun hele leven eronder lijden.

Bekende voorbeelden zijn een te kleine schedel voor grotere hersens die door het fokken niet kleiner word, ogen die uit de oogkassen kunnen vallen.

Dus, rassenvermenging en inteelt zijn twee extremen van dezelfde munt.