nu.nl

DEN HAAG - PvdA-Tweede Kamerlid Paul Tang is somber over de situatie van zijn partij.
© ANP

''Het zou een grote fout zijn om het probleem klein te maken. Het probleem onderschatten en de verkeerde oplossingen aangedragen, maakt het alleen maar groter'', schrijft hij op de website van de Waterlandstichting, naar eigen zeggen een progressieve denktank.

Tang ziet als zijn opdracht: ''Wees pessimistisch, en laat het probleem in zijn ware dimensies naar voren komen.''


Volgens hem is het gezien de lage scores in de peilingen voor de PvdA niet moeilijk om pessimistisch te zijn. In zijn ogen maskeerden de goede verkiezingsuitslag van 2003 en de peilingen daarna een neerwaartse trend.

''Deze trend is zichtbaar door de opkomst van partijen als SP en PVV, waaraan de PvdA een deel van haar kiezers moet afstaan'', aldus Tang.

Fouten


''Kortom, er is geen ruimte om nog méér fouten te maken. Vandaar de opdracht tot pessimisme.'' De PvdA is er naar zijn mening niet in geslaagd iedereen een plek in de samenleving te bieden.

''Verzet van laagbetaalde, laagopgeleide, blanke mannen. Maar ook van onderwijzers, verpleegkundigen en agenten die in hun lage inkomen in toenemende mate een gebrek aan waardering hebben gevoeld", aldus Tang.

"Daarmee is de PvdA veranderd in een amalgaam van vrouwen, allochtonen en hoogopgeleiden die nog steeds kunnen of willen geloven in het oude verhaal van solidariteit door emancipatie.''

Zelfkastijding

PvdA-leider Wouter Bos wil juist dat partijgenoten stoppen met openlijke zelfkastijding en kritiek intern leveren en dat ze hard aan het werk gaan om de burgers te laten zien wat de partij voor hen kan betekenen.

Als reactie op de opmerkingen van Tang zei Bos vrijdag na afloop van de ministerraad dat ''dat soort PvdA'ers hun mond moeten houden''.

Recent lekte een e-mail uit van PvdA-Kamerlid Diederik Samsom waarin hij sprak van een partij in deplorabele staat.