Norge har tatt «eiendomsretten» til nordlyset.

- Vi må erkjenne at Finland har tatt julenissen fra oss. Den fella skal vi ikke gå i igjen, derfor erklærer vi nå nordlyset som norsk!

Det sier sjefen for Innovasjon Norge reiseliv, Per Arne Tuftin, til Aftenposten.no. Han forventer en global aksept på at nordlyset nå tilhører Norge!

Eget nettsted

Det er hans organisasjon som skal selge Norge som reisemål spesielt for utlendinger, og nå har han tenkt å bruke nordlyset i markedsføringen av Norge så det holder. Han har sett hvordan Finland forsøker å innbille verden at nordlyset ser man i Lappland. Det gjør han noe med - nå:

- Ingen skal lenger være i tvil om hvor nordlyset kan oppleves og hvem som eier det, sier Tuftin.

Ikke nok med det, organisasjonen har også laget en egen nordlys-side på nettet der alle som vil kan gå inn og hente mer informasjon om fenomenet aurora borealis (nordlyset i nord), se stemnigsfulle bilder av lysopplevelsen og ikke minst lage seg sitt eget nordlys på nettet og sende det til venner via Twitter, Facebook og e-post.

Den nye nettsiden ble i går markedsført i fem markeder: Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Sverige og Norge.

BBC-suksess

- Nordlyset er jo et fenomen som forekommer på den nordlige halvkule, og med unntak av Alaska og de nordlige deler av Canada, er det ikke veldig mange steder der det er mulig å se nordlyset og der det samtidig bor folk, sier Tuftin.

Han sier at den såkalte vinterturismen, at besøkende vil oppleve mørketid og uvær i Nord-Norge, ikke er en uvesenlig nisje. Ikke minst i det britiske markedet er det betydelig interesse for å oppleve nordlyset blafre over den beksvarte nattehimmelen.

På æventyr i Hamsuns rike

Da mediegiganten BBC i fjor viste et program om nordlyset, samlet det millioner av seere. Men det er slett ikke bare britene som er opptatt av opplevelser i polarnatten:

- For mange asiatere skal det bety lykke for nygifte å oppleve nordlyset, sier Tuftin.

Tromsø og Alta


Han sier at nordlysturer til for eksempel Tromsø, der en utflukt til ishotellet i Alta blir lagt inn som en del av en større tur, vil være et godt produkt å selge til utenlandske turister.

- Det er en mektig opplevelse å se nordlyset, det vet alle som har opplevd dette himmelfenomenet. Det er også noe å fortelle videre når man kommer hjem. Vi vet jo at det betyr stadig mer for folk ikke bare å reise, men å oppleve noe nytt. Her er nordlyset midt i blinken, og nå er det norsk, sier Tuftin.

Kilde http://www.aftenposten.no/reise/nyhe...cle3392782.ece