To nordkoreanske studenter blir nektet å forsette sine studier i Stavanger. UD frykter at de skal misbruke kunnskapen de får i Norge.


De to nordkoreanerne tok nylig en masterutdannelse i informasjonsteknologi ved Universitetet i Stavanger. Da de ønsket å komme tilbake for å ta en doktorgrad, ble de nektet oppholdstillatelse i Norge, skriver NRK.no.

- Vårt syn er at det ikke ville være noen god ide å invitere dem til den typen studier. Vi må gjennomføre førevar-prinsippet her, sier kommunikasjonsrådgiver Haakon Svane i Utenriksdepartementet (UD) til NRK.

«Fredsprosjekt»
Studiene skulle etter planen ha begynt i høst. De to studentene ble invitert av universitetsledelsen etter at UD hadde gitt grønt lys. Så kom kontrabeskjeden.

- Vi har fått beskjed om at disse to personene ikke vil få oppholdstillatelse i Norge, sier utdanningsdirektør Kristofer Henrichsen ved Universitetet i Stavanger.

Og legger til:

- Som universitet er jo vi tilhengere av fri kunnskapsformidling og vi så på dette som et fredsprosjekt. Sånn sett synes vi dette er leit, vi hadde et stort ønske om å videreføre Nord-Korea-samarbeidet, sier Henrichsen.

Sendte iraner hjem
Svane sier til NRK.no at faren er stor for at studentene skulle misbruke kunnskapen de ville fått i Norge.

- Det som kan skje i slike tilfeller er at nordkoreanske borgere får en type kunnskap som gjør at de kan utvikle masseødeleggelsesvåpen eller leveransesystemer som missiler. Det sier seg selv at dette ikke er ønskelig, sier han.

Det er andre gang i høst at utenlandske studenter blir nektet å komme til Norge fordi UD frykter misbruk av kunnskapen de får her.

Nylig ble iraneren Shahram Yazdanpanah fortalt at han måtte avbryte sine studier ved Høyskolen i Narvik, fordi Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fryktet at han kunne bruke kunnskapen til å utvikle våpen i Iran.

Kilde http://www.aftenposten.no/nyheter/ir...cle3386460.ece