(Novum) - Een 60-jarige man uit Nieuwegein is vrijdag veroordeeld voor het beledigen van moslims. De rechtbank in Utrecht legde hem een werkstraf van veertig uur en twee weken voorwaardelijke celstraf op.

De rechter bevond de man ook schuldig aan bedreiging van een lid van de Amersfoortse gemeenteraad, meldt het Openbaar Ministerie. De man had in februari vorig jaar in een mail aan een gemeenteraadslid geschreven: 'Na de burgeroorlog wordt je apart opgehangen'. In februari dit jaar draaide de man in een apotheek waar hij medicijnen ging halen zijn rug naar een moslima die hem wilde helpen. Hij zei het vies te vinden naar 'hen' te kijken. Hij doelde hier volgens de officier van justitie op moslims.

De rechtbank achtte in dit geval belediging van een groep op grond van godsdienst bewezen. De mail aan het Amersfoortse gemeenteraadslid zag de rechter daarnaast als een bedreiging, hoewel de advocaat van de man betoogde dat de uitlatingen van zijn cliënt moeten worden gezien als een waarschuwing.

Het OM verdacht de 60-jarige man ook van het beledigen van een groep, omdat hij in maart vorig jaar mails stuurde naar diverse leden van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Hierin sprak hij onder meer over 'collaborateurs en landverraders' en schreef hij 'je bent het niet waard een christen te heten' en 'PKN-christenen, honden en varkens'. In dit geval werd hij vrijgesproken.

Hij stuurde ook afbeeldingen mee van een vrouw die half ingegraven was in de grond of een vrouw met een strop om haar nek. De rechtbank vond niet dat deze mails een openbaar karakter hadden. De kring van ontvangers was volgens de rechter een besloten groep. Daarom achtte de rechtbank het beledigen van een groep niet bewezen.
http://www.trouw.nl/nieuws/nederland...n_moslims.html