De drev rena resebyrån för flyktingar och levererade färdiga paket med falska pass, körkort, visumstämplar och en täckhistoria som passade med fejkidentiterna. När männen nu ställs inför rätta rullas hela det massiva spaningsarbetet upp.
MALMÖ. De fyra männen från Malmö är mellan 30 och 50 år gamla och ingick enligt misstankarna i den landsomfattande människosmugglarliga som polisen sprängde i Uppsala våren 2006. Det är Sveriges största härva någonsin med över 1000 insmugglade flyktingar, som kom in i landet med falska handlingar. Härvan har förgreningar över hela Europa. Flera greps även i Holland.
Männen i Malmö avslöjades med rena förfalskarverkstäder i sina hem. En av männen hade mängder av förfalskade hologram till pass, 31 falska viseringar in i Tyskland och falska upphållstillstånd. Men också underlag till visumansökningar, fotopapper och stämpeldynor. Hans medåtalade hade mängder av passhandlingar som skannats in i Photoshop.
Polisens ingång var att flera transportföretag hörde av sig om att falska id-handlingar skickades runt. Fokus för utredningen blev den 43-årige man som stod för många av försändelserna. Telefonavlyssning ledde sedan vidare till de andra.
Vid flera tillfällen åkte de misstänkta till Bulgarien för att köpa falska viseringar, som användes till att underlätta passage in i Europa. Under spaningsarbetet kunde polisen avbryta en handfull smugglingsförsök.
I utredningen har några av männen erkänt delar av vad de lastas för. Men en av männen hävdar att han bara ville hjälpa sina nära och kära att komma till Sverige. Det är egentligen inte olagligt att hjälpa någon att söka asyl – misstänkta människosmugglare som grips på Öresundsbron med asylsökande i bilen säger ofta att de bara ville hjälpa. Men kan man bevisa att passagerarna betalat är handlingen olaglig.
Och i det här fallet handlar misstankarna om noggrant planerade brott. Det framgår i de avlyssnade samtalen att minst fjorton personer betalat pengar – mellan 10000 och 40000 kronor – för att smugglas ut ur Syrien och Irak. Två av männen åkte fast redan 2001 för passförfalskning.
En av dem, en 31-årig fritidsledare från Malmö, har bevisligen varit i Bulgarien, där de falska viseringarna ska ha köpts in. Kodordet för de falska papperen var ”Mercedes”.
Den amerikanska mjukvarujätten Microsoft hjälpt till med uppgifter om vilken information som utbytts över internet. Även flera andra länder har lämnat rättslig hjälp, en process som dragit ut på tiden. Några av männen satt häktade i uppemot ett halvår innan de släpptes i väntan på åtal och rättegång.
Bookmarks