Vestlandsfjordene topper nok en gang National Geographics liste over verdens vakreste reisemål.


437 eksperter har vurdert steder over hele verden og er ikke i tvil. De norske fjordene er det vakreste reisemål i verden. Fjordene, der høye fjell og idylliske bygder speiler seg i stille vann, viser det godt bevarte norske, landsens liv, skriver National Geographic, som offentliggjorde sin rangering av verdens vakre reisemål i går.

Det er sjette år på rad at National Geographic og Center for Sustainable Destinations (Sentret for bærekraftige reisemål) lager en slik liste, og det er andre gang at de norske fjordene topper den. Forrige gang var i 2004. De samme reisemålene vurderes ikke hvert år, men i år mente de to prestisjetunge institusjonene at tiden var inne for igjen å vurdere og veie det norske fjordlandskapet. Responsen fra ekspertpanelet var enda større denne gangen. Mens fjordene oppnådde en toppscore på 82 poeng i 2004 var toppscoren i år hele 85 poeng.De 437 ekspertene rangerte i år 133 vakre steder og naturperler rundt om i verden.

De fem vakreste reisemålene er:
1.

Det norske fjordlandskapet - 85 poeng
2.

Nasjonalparkene Kootenay og Yoho i British Columbia, Canada - 81 poeng
3.

Gaspé-halvøya i Quebec, Canada - 80 poeng
3.

South Island, New Zealand - 80 poeng
5.

Det gamle Kyoto, Japan - 79 poeng


- I Norge har vi den mektige naturen vår kombinert med at folk bor der, og så renner det ikke over med turister hos oss - i alle fall ikke foreløpig, sier Arild Molstad, som er National Geographics representant i Norge, til NRK.

Han mener kåringen vekker stor oppmerksomhet internasjonalt og har stor reklameverdi for Norge som reisemål. Og den publisiteten, mener han, kan føre til at enda flere utenlandske turister kommer for å se de norske fjordene. Det vestnorske fjordlandskapet med Geirangerfjorden og Nærøyfjorden står også på UNESCOs verdensarvliste.

Langt fra vakkert

Det vakre må nødvendigvis ha sin motpol. National Geographic-panelets vurderinger har også endt opp med en liste over verdens styggeste reisemål. Den tvilsomme listen toppes av Costa del Sol i Spania, foran Vestbredden i Israel/Det palestinske området og Grand Bahama på Bahamas.

Neppe noen grunn til å reise dit hvis man trakter etter en vakker ferieopplevelse. Ifølge National Geographic scoret Costa del Sol, tettbygget som det er med hoteller, enda dårligere i år enn sist turistghettoen ble vurdert av skjønnhetspanelet.

Kilde http://www.aftenposten.no/reise/article3334305.ece

Norges magiske fjorder: http://www.aftenposten.no/reise/article1524236.ece

Vil friste nordmenn til fjordferie: http://www.aftenposten.no/spesial/redirect/?id=737400