Denne kroen har servert i 800 r

Danmarks eldste kro har traktert bo- og spisegjester siden middelalderen. Og gjr det fortsatt.





I dag str stgt flsk og pandekager i spisekartet p Bromlle kro. Det var nok andre ting som ble servert p birkebeinerkongenes tid, rundt r 1200, den gang da mlleren ved mose begynte traktere bndene som ventet p at kornet deres skulle bli kvernet ferdig.


811 r


Slik startet nemlig geskjeften i det som i dag er Danmarks eldste Kongeligt priviliegerede kro i full drift - Bromlle Kro p vest-Sjlland - avsidesliggende langs den skalte margerittruten, Danmarks vakreste veistrekning.

Kroen, eller mlla som den opprinnelig var, har ligget p samme sted i 811 r. I det danske rigsarkivet ligger et gavebrev underskrevet av biskop Absalon som 8. juni 1198 forrte eiendommen ved elven til Sor Kloster.


Trafikksenter

Stedet var datidens trafikknutepunkt p vest-Sjlland, og det enste sted hvor elven mosen kunne krysses. Stedet passet p alle mter godt til oppfre en mlle - derav navnet Bromlle. Og resten kjenner vi.

I dag er det vertskapsparet Bettina og Jan Bresbnov-Larsen som smilende tar imot gjestene under strtaket p Bromlle mellom Slagelse og Kalundborg - men slik har det ikke alltid vrt. Stedet var faktisk direkte livsfarlig: Da mosen i 1776 ble drenert og mlledriften opphrte, mistet Bromlle Kro mye trafikk.

Gjestene uteble og vertskapet la planer for kompensere inntektssvikten: Metoden var drikke gjestene under bordet, robbe dem for verdisaker, s myrde dem og slenge likene i elven. Kroparet ble imidlertid avslrt og hengt p galgebakken rett bak kroen...

Helt siden 1700-tallet har Bromlle kro vrt eid av godsene i omegnen - inntil Bresnov-slekten kjpte den i 1994.


Populr kro

I dag ser du ikke spor etter ugjerningen eller de drlige tider p Bromlle. Krodriften er velsmurt. Bromlle lever godt p sin historie som Danmarks eldste.

Pur idyll rder ved mosens bredd. Vrelsene er rett nok flyttet til baksiden av krobygningen i to separate annekser - mens restauranten i hovedbygningen er intakt med smrutede vinduer og dempet lys rundt smbordene.

P menyen finner vi tradisjonell dansk mat, gjerne med Bromlles egen touch: Vi prvde en hed pande med svinemrbrad i kokos og karry, gratinerte med feta og serveret med vilde ris, og m si at det smakte godt etter en lang dag p veien.

Source http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=575690