Denne kroen har servert i 800 år

Danmarks eldste kro har traktert bo- og spisegjester siden middelalderen. Og gjør det fortsatt.

I dag står stægt flæsk og pandekager i spisekartet på Bromølle kro. Det var nok andre ting som ble servert på birkebeinerkongenes tid, rundt år 1200, den gang da mølleren ved Åmose begynte å traktere bøndene som ventet på at kornet deres skulle bli kvernet ferdig.


811 år


Slik startet nemlig geskjeften i det som i dag er Danmarks eldste Kongeligt priviliegerede kro i full drift - Bromølle Kro på vest-Sjælland - avsidesliggende langs den såkalte margerittruten, Danmarks vakreste veistrekning.

Kroen, eller mølla som den opprinnelig var, har ligget på samme sted i 811 år. I det danske rigsarkivet ligger et gavebrev underskrevet av biskop Absalon som 8. juni 1198 forærte eiendommen ved elven til Sorø Kloster.


Trafikksenter

Stedet var datidens trafikknutepunkt på vest-Sjælland, og det enste sted hvor elven Åmosen kunne krysses. Stedet passet på alle måter godt til å oppføre en mølle - derav navnet Bromølle. Og resten kjenner vi.

I dag er det vertskapsparet Bettina og Jan Bresbnov-Larsen som smilende tar imot gjestene under stråtaket på Bromølle mellom Slagelse og Kalundborg - men slik har det ikke alltid vært. Stedet var faktisk direkte livsfarlig: Da Åmosen i 1776 ble drenert og mølledriften opphørte, mistet Bromølle Kro mye trafikk.

Gjestene uteble og vertskapet la planer for å kompensere inntektssvikten: Metoden var å drikke gjestene under bordet, robbe dem for verdisaker, så myrde dem og slenge likene i elven. Kroparet ble imidlertid avslørt og hengt på galgebakken rett bak kroen...

Helt siden 1700-tallet har Bromølle kro vært eid av godsene i omegnen - inntil Bresnov-slekten kjøpte den i 1994.


Populær kro

I dag ser du ikke spor etter ugjerningen eller de dårlige tider på Bromølle. Krodriften er velsmurt. Bromølle lever godt på sin historie som Danmarks eldste.

Pur idyll råder ved Åmosens bredd. Værelsene er rett nok flyttet til baksiden av krobygningen i to separate annekser - mens restauranten i hovedbygningen er intakt med smårutede vinduer og dempet lys rundt småbordene.

På menyen finner vi tradisjonell dansk mat, gjerne med Bromølles egen touch: Vi prøvde en «hed pande med svinemørbrad i kokos og karry, gratinerte med feta og serveret med vilde ris», og må si at det smakte godt etter en lang dag på veien.

Source http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=575690