Results 1 to 2 of 2

Thread: Bos, Bezuinigingen En De Basisbeurs

 1. #1
  Moderator
  „Friend of Germanics”
  Funding Membership Inactive
  GroeneWolf's Avatar
  Join Date
  Aug 2007
  Last Online
  @
  Ethnicity
  Dutch
  Subrace
  Don't know
  Country
  Netherlands Netherlands
  State
  Utrecht Utrecht
  Gender
  Age
  39
  Family
  Single adult
  Religion
  Heathen
  Posts
  3,110
  Thanks Thanks Given 
  371
  Thanks Thanks Received 
  532
  Thanked in
  302 Posts

  Bos, Bezuinigingen En De Basisbeurs

  Bitterlemon

  dinsdag 29 september 2009 00:34 door Derek Bulthuis

  Minister Wouter Bos vindt het niet eens zo’n gek plan om de basisbeurs voor studenten af te schaffen. De regering heeft geld nodig, en dit zou een makkelijke manier zijn om te besparen. Studenten krijgen dan niet langer een gift van een paar honderd euro per maand, maar moeten lenen.

  Studenten zullen wel weer moord en brand schreeuwen. Politieke jongerenorganisaties zullen protestacties op touw zetten als blijkt dat de basisbeurs serieus gevaar loopt. Het is jammer om te zien dat zelfs jongeren die zich bezighouden met politiek – en dat zijn er bar weinig –enkel aan hun eigen belang kunnen denken. Maar zelfs vanuit dat perspectief is het afschaffen van de basisbeurs helemaal geen slecht idee.

  Een studentenbeurs doet namelijk het zelfde met mensen als andere vormen van uitkeringen: het maakt passief. Niet alleen lijden studieresultaten eronder, er wordt een mentaliteit bevorderd waar de Nederlandse arbeidsmarkt en studenten zelf niet bij gebaat zijn. De stap van staatsgefinancierd studeren naar grotere staatsafhankelijkheid is op deze manier maar een kleine. Daadwerkelijke studiekosten maken daarentegen dat de studie serieuzer wordt genomen en dat men al vroeg leert dat de staat niet altijd bijspringt. Het afschaffen van de basisbeurs creëert meer zelfstandige burgers.

  En laten we wel wezen, zelfs zonder de basisbeurs leven Nederlandse studenten in een paradijs. Het overgrote deel van de studiekosten zijn al gesubsidieerd. De kosten voor een studie liggen nu rond de 1600 euro. Dat is helemaal niets vergeleken met de prijs van studeren in de Verenigde Staten bijvoorbeeld. Met een afgeronde studie kom je ook daar van je studieschuld af, en ben je tegelijk een stuk minder afhankelijk.

  Als studenten eerlijk zijn dan erkennen ze dat. Als ze ook nog verstandig zijn strijden ze niet voor de euro’s van Bos, maar zetten ze zich bijvoorbeeld volledig in voor het behoud van de mogelijkheid tot een tweede master. Dat is goed voor Nederland, voor studenten en voor de portemonnee van de minister. Maar jammer genoeg blijken de prioriteiten van dit kabinet niet op orde: minister Koenders kan bijvoorbeeld extra geld naar het buitenland schepen, terwijl Nederlandse studenten moeten gaan lenen. Ja, voor studeren met een lening zijn goede argumenten, maar dat is niet de basis voor enig plan van Bos. Voor zijn partij is hoger onderwijs in Nederland ondergeschikt aan ontwikkelingssamenwerking. En dat is ergerlijk.

 2. #2
  Member

  Join Date
  Jun 2008
  Last Online
  Thursday, April 1st, 2010 @ 11:09 PM
  Ethnicity
  Dutch Saxon
  Subrace
  Nordid
  Location
  North/East Netherlands
  Gender
  Politics
  Folk-Nationalism
  Religion
  Asatru
  Posts
  21
  Thanks Thanks Given 
  0
  Thanks Thanks Received 
  0
  Thanked in
  0 Posts
  Een politicus met oprechte goede bedoelingen met ons volk zou bijvoorbeeld eerst eens moeten beginnen met het afschaffen van de hoge bonussen aan de top.
  Bonussen van miljoenen aan directeuren van verlieslijdende bedrijven, en dan vooral als het gaat om (semi-)staatsbedrijven, het is een grof schandaal dat semi-staatsbedrijven zoals zorginstellingen salarissen en bonussen uitdelen boven de "Balkenende-norm". En Bos doet er niets aan, hij wil namelijk na zijn politieke-"carriere"/fiasco ook aan de top of als commissaris bij 1 van deze bedrijven dezelfde torenhoge bonussen en salarissen ontvangen.

Similar Threads

 1. Bos Wil Beschaafde Vorm Van Nationalisme
  By Dagna in forum Netherlands & Flanders
  Replies: 0
  Last Post: Sunday, February 15th, 2009, 10:59 PM
 2. Replies: 0
  Last Post: Tuesday, January 2nd, 2007, 11:44 PM
 3. The Aurochs: Last seen in in Poland (Bos taurus primigenius)
  By Blutwölfin in forum Early Modern Age
  Replies: 0
  Last Post: Friday, September 2nd, 2005, 10:47 AM

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •