Results 1 to 2 of 2

Thread: DN: Mona Sahlin och "strukturell rasism"

 1. #1
  Anarch
  „Friend of Germanics”
  Funding Membership Inactive
  symmakhos's Avatar
  Join Date
  Apr 2004
  Last Online
  Tuesday, November 1st, 2011 @ 08:16 PM
  Ethnicity
  Swedish
  Subrace
  Nordid
  Country
  Germany Germany
  Location
  Geheimes Deutschland
  Gender
  Age
  50
  Politics
  Tradition/revolution
  Religion
  Gnostic traditionalist
  Posts
  488
  Thanks Thanks Given 
  0
  Thanks Thanks Received 
  8
  Thanked in
  6 Posts

  Mad DN: Mona Sahlin och "strukturell rasism"

  1 juni 2004

  :behead
  Sahlin har ny syn på integrationen
  Integrationsminister Mona Sahlin har ändrat syn på integrationspolitiken. Hon ger nu sina kritiker rätt. "Kritiken mot mig var riktig. Vi har inriktat oss för mycket på invandrarna, men problemet är den diskriminering som majoritetssamhället utsätter minoriteterna för", säger hon.

  ;Mona Sahlin säger att hon är övertygad om att det finns en strukturell rasism i Sverige som gör att människor med annan etnisk bakgrund diskrimineras.

  - Samhället har blundat för det länge. Och i integrationsdebatten har vi sökt förklaringarna till bristande integration hos individerna: "de pratar inte tillräckligt bra svenska", "de har inte validerat sin utbildning tillräckligt" eller "de vet inte hur man söker jobb". I stället borde vi vända blicken och säga: Har vi, majoritetssamhället, byggt upp strukturer som tränger bort och tränger undan?

  I linje med detta får Mona Sahlin kanske snart byta titel. Hon säger att hon nu hellre talar om antidiskrimineringspolitik än om integrationspolitik. Och då blir kanske antidiskrimineringsminister nästa titel.

  Mona Sahlin har nyligen utsett en av sina skarpaste kritiker, sociologiprofessorn Masoud Kamali, till utredare av strukturell diskriminering. Så här skrev han om Mona Sahlins politik för drygt två år sedan:

  "Det normala antagandet från de svenska integrationsmyndigheterna, i synnerhet integrationsminister Mona Sahlin, förefaller vara att 'invandrare måste först bli som oss, därefter integrerade'. Men andra ord, invandrargrupper måste lämna sina kulturella egenskaper utanför Sveriges gränser och komma in som nyfödda individer."

  När jag läser upp citatet gör Mona Sahlin något som en politiker sällan gör. Hon säger att hon haft fel.

  - Den kritik Masoud och andra hade mot mig var riktig. I dag uttrycker jag mig annorlunda. Jag talar om strukturell diskriminering och förstår i själen det jag bara förstod i ord för några år sedan, nämligen skillnaden mellan assimilering och integrering.

  Hon ser det som en poäng att hennes nya utredare är född i Iran.

  - När det gäller jämställdhet har vi kommit väldigt långt med insikten att det också är viktigt att utse kvinnor för att synliggöra förtryck. Jag tycker man kan tänka på samma sätt när det gäller integration. Här har vi en professor som är kompetent och som dessutom har utländsk bakgrund. Då är det också en viktig signal i utnämningspolitiken.

  Men utnämningen har skapat protester av sällan skådat slag. Omkring 70 statsvetare och samhällsforskare skickade brev och mejl till Mona Sahlin och tog avstånd från politisk styrning av forskningen. I spetsen stod namnkunniga professorer som Bo Rothstein, Lise Togeby, Peter Esaiasson och Olof Peterson.

  De anser att hon tagit ställning för Masoud Kamali i den vetenskapliga strid som gjorde att han och flera andra forskare med utländsk bakgrund hoppade av den integrationspolitiska maktutredningen. Den leddes av statsvetardocenten Anders Westholm och var en traditionell forskarutredning. Den utgick inte från att strukturell diskriminering existerar, utan ville förutsättningslöst undersöka skillnader mellan olika grupper och söka förklaringar.

  Kamali ansåg att Westholms utredning drevs utifrån normen att "svenskheten" är det självklara och naturliga medan invandraren är avvikande och underordnad andra. Han anser att det redan finns vetenskapliga bevis för att det finns strukturell diskriminering och att forskningen i stället bör inriktas på orsaker till och åtgärder mot diskrimineringen.

  Direktiven till Kamalis nya utredning har den inriktningen. Samtidigt har Anders Westholms utredning devalverats. Den får inte skriva något slutbetänkande, även om forskarrapporterna håller på att ges ut.

  Mona Sahlin säger att hon inte tagit ställning i den akademiska striden utan valt att lyfta fram konflikten.

  - Vi kommer att få Anders Westholms forskning och vi kommer att få Masoud Kamalis. Och vi behöver bägge.

  Men hon säger också att reaktionerna på att hon bad Masoud Kamali bli utredare har stärkt hennes övertygelse om att det var riktigt att avveckla Anders Westholms utredning och låta Masoud Kamali starta en ny.

  - Många av protestmejlen som kom hade en rasistisk underton, där man i stort sett negligerade att Masoud Kamali faktiskt är professor i Sverige och dessutom en av de bästa vi har.

  Hon tycker att det är dags för den akademiska världen att hacka i sig att strukturell diskriminering existerar också där.

 2. #2
  New Member ThisMeansWar's Avatar
  Join Date
  Jun 2004
  Last Online
  Sunday, November 21st, 2004 @ 01:31 PM
  Subrace
  Nordid
  Gender
  Age
  35
  Politics
  Socialdarwinism
  Posts
  12
  Thanks Thanks Given 
  0
  Thanks Thanks Received 
  0
  Thanked in
  0 Posts

  Post Re: DN: Mona Sahlin och "strukturell rasism"

  Hon är bara för sorglig. Serben var antagligen packad när han stack ner Lindh istället för S(t)halin vilket säkert var hans egentliga offer. Tillochmed invandrare börjar hata henne.

Similar Threads

 1. Mona Sahlin - New Swedish Social Democratic Leader
  By Enlil in forum Anthropological Taxonomy
  Replies: 9
  Last Post: Thursday, February 1st, 2007, 01:25 AM
 2. "Rasism i gängbråk mellan barn"
  By Enlil in forum Sweden
  Replies: 2
  Last Post: Sunday, January 14th, 2007, 04:21 PM
 3. Fp drar in valtidning [pga "rasism"]
  By symmakhos in forum Sweden
  Replies: 0
  Last Post: Saturday, September 2nd, 2006, 07:14 PM
 4. Replies: 0
  Last Post: Friday, April 21st, 2006, 08:55 AM
 5. "Krig" mellan danska och arabiska hackers
  By Blutwölfin in forum Sweden
  Replies: 1
  Last Post: Thursday, February 2nd, 2006, 11:44 AM

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •