Results 1 to 2 of 2

Thread: Himmelen Over Hamsun

 1. #1
  Germania incognita
  „Friend of Germanics”
  Skadi Funding Member
  Hersir's Avatar
  Join Date
  Apr 2007
  Last Online
  @
  Status
  Available
  Ethnicity
  Norwegian
  Ancestry
  Norway
  Subrace
  Nordid
  Y-DNA
  I2b1
  mtDNA
  J2a1a1b
  Country
  Norway Norway
  State
  South Trondelag South Trondelag
  Location
  Norway
  Gender
  Age
  34
  Zodiac Sign
  Pisces
  Family
  Single adult
  Politics
  Nationalist
  Posts
  6,156
  Thanks Thanks Given 
  1,268
  Thanks Thanks Received 
  973
  Thanked in
  462 Posts

  Himmelen Over Hamsun

  Det var et svært uferdig Hamsunsenter som ble åpnet på Hamarøy tirsdag kveld, etter 15 år med strid og store overskridelser. Likevel skapte 150-årsdagen en ny himmel over Hamsun.


  SÅ FINNES DET da også himmel nok for et helt liv i kystsamfunnet der forfatteren Knut Hamsun (1859-1952) bodde i viktige barne- og ungdomsår. Og på overflaten var det da også idyll nok for en hel, strålende 150-årsdag:

  Champagnefrokost, festseilas, guidede omvisninger i Hamsunsenteret, åpning med 3000 publikummere, lansering av den første fullstendige utgave av Hamsuns skrifter og urpremière på en ny dokumentar om Hamsuns liv og diktning. Alt mens kremen av kommune- og fylkespolitikere solte seg i skyggen av arkitektur av første klasse, og kulturminister Trond Giske og kronprinsesse Mette-Marit strålte.

  Den forrykte Hamsun

  Knut Hamsun er endelig kommet «hjem» for godt. Men som Hamsunårets høye beskytter, kronprinsessen, sa det i sin første tale om Hamsun noensinne i går: Vi blir aldri ferdige med å diskutere hans standpunkt under krigen. Og som barnebarnet Leif Hamsun bekreftet: Den forrykte delen av Knut Hamsun – ideologien – må vi bare leve med.

  Og bak Hamsunsenterets fasade finnes en annen historie enn den blankpussede. Men hverken kostnadene på 142 millioner eller overskridelsene på 22 millioner er den største pinligheten, snarere at det tok 15 år å få reist bygningen fra amerikanske Steven Holl (61) først tegnet den, 23 år fra den første ideen dukket opp. Og allerede i løpet av få uker lukker hele senteret dørene igjen, pinlig nok. For det er i dag en bygning uten innhold, ingen utstilling finnes, og det er vanskelig å finne ut hva som skal fylle senteret som for øvrig minner mye om en byggeplass. Publikum får først slippe inn igjen sommeren 2010.

  Kaotisk i kulissene

  Det ble en kaotisk åpningsdag for alle oss som fulgte den tett. Selv etter 15 år virket det som om senterinnvielsen – riktignok etter en rekordrask byggeperiode – kom som en gedigen overraskelse på de lokale arrangørene. Slik sett står gårsdagens klimaks i Hamsunåret i stil med det besværlige norske forholdet til nobelprisvinneren.

  Likevel strålte Steven Holl på sin største dag som arkitekt. Han har aldri fått så stor oppmerksomhet om noe prosjekt. Det seks etasjer og 23 meter høye tårnet som rager i Nordlands-landskapet har gjort prosjektet omstridt fra de første skisser i 1994. Holl selv så ingen grunn til å beklage hverken den lokale uenigheten eller den sentrale treneringen. Kontrovers er strålende, ikke minst i tilfellet Hamsun. Den får folk til å tenke og handle, erklærte han i skyggen av sitt trekledde tårn med 2500 bambusstokker på taket.

  Et luftslott?

  Men kritikken av senteret fortsetter å komme, og kanskje er det både passende og ønskelig. Det skal ikke være ro og harmoni rundt Hamsun. Biograf Ingar Sletten Kolloen mener det er et er blitt et rådyrt «luftslott», og at det vil bli veldig krevende å få til besøkstall langt over 20000 pr. år, slik senteret har satt seg som mål. Jeg synes senteret og Nordlands-samfunnet bør få honnør for å satse med slik fallhøyde. Og Hamarøy er tilgjengelig for hundretusener av Nord-Norge-reisende hvert eneste år.

  Hovedutfordringen er derimot å fylle senteret med ny tenkning og nye perspektiver på Hamsuns liv og forfatterskap. Ingenting ved åpningsdagen bærer dessverre bud om det, men utstillingsplanene ser lovende ut på papiret: Tematisk, ikke kronologisk bygget opp, og klart problemorientert.

  Drivkraft er ute

  Men senteret kunne trengt fortsatt oppfølging fra en av de viktigste drivkreftene bak etableringen, tidligere fylkeskultursjef Aaslaug Vaa, som sterkt ble sterkt fremhevet av arkitekt Holl før åpningen i går, men overhodet ikke i det offisielle åpningsshowet. Hun har vært en av landets driftigste kulturledere og er kvinnen bak det unike Skulpturlandskap Nordland. Uten hennes og adskillige prosjektlederes entreprenørskap ville Hamsunsenteret ennå vært på skissestadiet.

  Under den forrykende åpningsforestillingen i går ettermiddag, utendørs og i regi av Nasjonalbiblioteket, Riksteatret og Catrine Telle, ble den politiske Hamsun mer enn en fotnote og en pliktøvelse, riktignok ispredd betydelige doser nordlandsidyll, lokalpatriotisme og luekledde mannskor.

  Frykten for å være «fin»

  Den vanlige norske frykten for ikke å være folkelig nok gjenspeilet seg for øvrig i folkefesten og konserten etter åpningen i går kveld. Som alltid når Kultur-Norge skal arrangere noe som kan mistenkes for å være for «finkulturelt», hentes musikerne i D.D.E. inn for å spille. På Hamsunsenteret som i fjor da Operaen åpnet.

  Solid dokumentar

  De som ikke oppdaget noen umiddelbar forbindelse mellom trønderrock og Hamsun kunne i stedet få med seg urpremièren på NRK-produksjonen som filmregissør Knut Erik Jensen har arbeidet med i tre og et halvt år. Drømt og opplevet er en nesten to timer lang dokumentar om Hamsuns liv og forfatterskap, og var det mest substansielle bidrag til forståelsen av dikteren på gårsdagens prestisjearrangement.

  Heftig og begeistret-skaperen har laget en nesten to timer lang dokumentar som skal vises på NRK i høst. Den er vakker, tenksom og intens – reflektert og følelsesladd. Den utfordrer ved sin form, bryter med den kronologiske fortellemåten. Det passer godt for å gjenskape historien om en forfatter som var en banebryter for en moderne litteratur. Knut Erik Jensen har skapt sin himmel over Hamsun.

  Ikke noe nytt

  Gjennom et dusin samtaler med forfattere, publisister, forskere og andre Hamsun-kjennere bringer den likevel ikke frem særlig mange nye vurderinger eller perspektiver. Det er velkjente stemmer som snakker, i tillegg til at dokumentaren legger seg tett på Hamsuns egen stemme. Først den siste halvtimen problematiseres hans nazisme. Drømt og opplevet kan likevel varmt anbefales som et av Hamsunårets produktive bidrag.

  Et annet hovedbidrag er et bokverk på 27 bind. Gyldendal lanserte i går hele ni nye bind i den første samlede utgave av Hamsuns tekster noensinne. Storverket er dermed komplett, og for første gang er all sakprosa Hamsun skrev også inkludert. Det er bemerkelsesverdig at det måtte gå 57 lange år fra Hamsuns død til selve referanseverket for alle som er interessert i Hamsun nå foreligger. Hamsun-forskeren Lars Frode Larsen er redaktør for verket som blant annet omfatter to nye bind med taler og essay fra 1879 til 1945. Politiske tekster fra 1930-og 40-årene er rikt representert.

  En politisk avgjørelse

  Hvordan oppsummere etter dette foreløpige klimakset i Hamsunåret 2009? Leif Hamsun, som var gårsdagens mest bevegede og rørte gjest på Hamarøy, sa til Dagsavisen mandag at han er skuffet over at Nasjonalbiblioteket ikke har fått større budsjetter til Hamsunåret, en langt mindre markering enn Ibsen og Wergeland. Observasjonen er riktig, og like treffende er nok Leif Hamsuns forklaring: Det er nazismen som fortsatt hefter ved, dimensjoneringen av jubileumsåret er en politisk motivert avgjørelse.

  Enda mer rett har han trolig i at noe av det viktigste Hamsunåret 2009 kan føre til, er at nye lesere blir fanget inn av Hamsun, ikke minst gjennom den store samleutgaven.

  Støtt forskningsmiljøene

  Men jeg er usikker på hva som er gått tapt ved at ikke også Hamsunåret er blitt en eneste stor happening til den mangedobbelte prisen, men i stedet har vært noe mer nedtonet. Skulle man satset mer, burde man i stedet investert i noe mer varig, for eksempel en kraftig styrking av miljøene som forsker i Hamsun. En vitenskapelig, tekstkritisk utgave av Hamsun eksisterer for eksempel ikke, slik Henrik Ibsen nå får. Hvis Kunnskaps-Norge selv ønsker det, bør en slik oppgave bli høyt prioritert.

  Lenger enn før

  Likevel har det norske samfunnet aldri gått så langt i å markere forfatteren Knut Hamsun som i år. Jeg tror Hamsunåret 2009 – i ettertid – kan vise seg å være et vannskille i bearbeidingen av det norske Hamsun-traumet.

  Og kanskje, men bare kanskje, blir det etter hvert mulig å reise en statue av Knut Hamsun i hovedstaden, og å kalle opp en gate eller plass etter ham i Oslo. Ikke fordi det i seg selv er avgjørende, men fordi det vil være et symbol på at det faktisk er mulig å leve med at en stor kunstner også er landsforræder.

  Ikke for å hylle Hamsuns tvilsomme sider, men for å bekjempe våre egne.

  Kilde http://www.aftenposten.no/meninger/k...cle3201761.ece

  "Make strong old dreams lest our world lose heart." -Ezra Pound  Support Skadi forum 2. #2
  Germania incognita
  „Friend of Germanics”
  Skadi Funding Member
  Hersir's Avatar
  Join Date
  Apr 2007
  Last Online
  @
  Status
  Available
  Ethnicity
  Norwegian
  Ancestry
  Norway
  Subrace
  Nordid
  Y-DNA
  I2b1
  mtDNA
  J2a1a1b
  Country
  Norway Norway
  State
  South Trondelag South Trondelag
  Location
  Norway
  Gender
  Age
  34
  Zodiac Sign
  Pisces
  Family
  Single adult
  Politics
  Nationalist
  Posts
  6,156
  Thanks Thanks Given 
  1,268
  Thanks Thanks Received 
  973
  Thanked in
  462 Posts

  "Make strong old dreams lest our world lose heart." -Ezra Pound  Support Skadi forumSimilar Threads

 1. Hamsun? Nei Takk!
  By Hersir in forum Norway
  Replies: 0
  Last Post: Tuesday, January 13th, 2009, 02:40 AM
 2. Classify Knut Hamsun
  By Loki in forum Anthropological Taxonomy
  Replies: 19
  Last Post: Saturday, October 7th, 2006, 06:43 PM

Bookmarks

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •