Et pulverprodukt som inneholder sildemelke - altså fiskens sæd - er nå klart for testing ved Haukeland sykehus i Bergen, melder forskning.no.

Pulveret inneholder hvit mais og melke fra sild, og blir til barnegrøt når det tilsettes varmt vann.

- Grøten smaker godt og inneholder mange næringstoffer som feilernærte barn ikke får i sin daglige kost; slik som Omega-3, flere viktige proteiner, vitaminer og naturlige antioksidanter, sier Victoria Bohne som er forsker i Nofima, bedriften som har utviklet pulveret, til nettstedet.

Høy næringsverdi
Maispulveret i grøten har gått gjennom en prosess som gjør at energinivået i grøten økes målt mot tidligere grøtprodukter av mais som i dag brukes i utviklingsland.

Men det virkelig oppsiktsvekkende i produktet er naturligvis fiskesæden.

Forskning har vist at proteiner fra fiskesæd kan gjøre oppdrettsfisk mer motstandsdyktige mot sykdommer, men pulverisert sildemelke kan være nyttig også for mennesker, mener forskerne i Nofima Ingrediens.

Eldre
Det rene sildemelkepulveret skal ha gode bindeegenskaper og høy næringsverdi, og forskerne ser for seg at det også kan brukes som ingrediens i andre produkter rettet mot mennesker.

- Helsefremmende effekt av sildemelkepulveret skal dokumenteres i dette prosjektet. Annen potensiell anvendelse av pulveret vil være i mat til eldre. Anvendelse i helseprodukter for salg i den vestlige verden står også på venteliste, forteller forsker Victoria Bohne til Dagbladet.no.

- Mange syns kanskje det høres litt ekkelt ut med barnegrøt som inneholder fiskesæd?

- Konservert sildemelke har vært spist av mange generasjoner i England, Canada og Russland. Denne mattradisjonen skiller seg ikke ut fra en lang rekke mattradisjoner verden rundt, blant annet vårt eget smalahove eller portugisiske og franske snegler. En kan også tenke på det på et mer overordnet nivå og se at fiskemelke samt fiskerogn har sin biologiske rolle i å starte nytt liv og gi best mulig start for avkommet. Fiskemelke og fiskerogn er stappfulle med de beste byggesteinene som trengs for vekst av en ung organisme.

- Hvordan smaker pulveret?

- Pulveret av sildemelke har en finkornet konsistens, som melis. Pulveret har svak lukt og er smakløst i de mengder det er tilsatt barnegrøt, forklarer Bohne.

Nytt råstoff
Sildas sæd er et råstoff som ikke utnyttes i dag, og inneholder mange næringsstoffer som ikke finnes i maten som sendes til utviklingsland i dag, skal vi tro forskerne.

Produktet skal nå testes ut i Ghana, hvor flere hjelpeorganisasjoner skal dele ut grøten til mødre som har feilernærte barn.

Råstoffhåndteringen og prosessutviklingen i dette prosjektet er nyskapende, og med dette posisjonerer Nofima Ingrediens som et verdensledende kompetansemiljø. Prosessen for utvinning har allerede vekket mange internasjonale og nasjonale henvendelser fra industrien, blant annet fra Canada, sier Victoria Bohne.


Prosjektet er et samarbeid mellom Nofima Ingrediens, Universitetet i Bergen og NutriMarine Life Science. Det finansieres av Norges Sildesalgslag.

Kilde http://www.dagbladet.no/2009/07/21/n...stand/7288423/