Norge og Irak ble i går enige om å kladde en utleveringsavtale for Mulla Krekar. I natt ble Norge latterliggjort i en amerikansk TV-dokumentar om Krekar-saken.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier til VG at han i går avtalte med sin irakiske kollega å be sine folkerettseksperter om å begynne å arbeide med en utleveringsavtale.

I dokumentaren «The Wanted» på TV-kanalen NBC fikk millioner av amerikanske TV-seere se hvordan Krekar går fritt rundt i Oslos gater.

- Latterlig. Norge er et fristed for mistenkte terrorister, raser en av programskaperne, den amerikanske folkerettseksperten David Crane, i TV-programmet.

Overraskelse

TV-teamet fra NBC satte opp overvåkningsutstyr utenfor Krekars leilighet på Grønland i Oslo for å få bilder av mannen de omtaler som «Osama bin Laden versjon 2.0».

Men til sin store overraskelse åpnet Krekar døren for dem og ga et tre timer langt intervju hvor Krekar gjentar at han underviser i jihad, muslimsk hellig krig, og at amerikanere i Irak er legitime drapsmål.

Ifølge VGs opplysninger vil PST nå måle disse uttalelsene opp mot den nye og skjerpede norske terrorlovgivningen, hvor det er straffbart å oppfordre til terrorhandlinger.

Regjeringsapparatet og UD var i natt i beredskap for å demme opp mot mulige negative amerikanske reaksjoner på den norske beskyttelsen av Krekar.

NBC-teamet reiste også til Nord-Irak, hvor de fikk en skriftlig erklæring fra kurdiske myndigheter om at Krekar ikke vil bli utsatt for tortur eller idømmes dødsstraff dersom han blir utlevert.

TV2 sender NBC-dokumentaren torsdag kveld.

Kilde http://www.vg.no/nyheter/utenriks/kr...p?artid=564033