** Sentraler for narko og smuglerrøyk
** Mat lagret sammen med knust glass
** Observerte rotte på matlageret
Her blir smuglede kyllingfileter tinet i en oppvaskkum - sammen med en skitten oppvaskklut.

Aksjonen mot serveringssteder i Oslo avdekket tining av kjøtt i oppvaskkummen og matlager i rom med åpen kloakk.


Bare innenfor noen få kvartaler ved Akerselva ble 17 av 21 undersøkte klubber og restauranter stengt.

Et flertall av stedene er uregistrerte og lukkede innvandrerklubber. Ifølge politirapporten serverer noen av dem utelukkende smuglervarer.

- Spesielt blant klubbene er det mange som driver fullstendig på siden av lovverket. De serverer mat, alkohol og er åpne for hvem som helst, sier politiinspektør Bjørn Vandvik ved Utlendings- og forvaltningsseksjonen i Oslo.

Narkosentraler

Mattilsynet mener folk utsetter seg for fare ved å spise på stedene.

- De 17 virksomhetene ble stengt på grunn av umiddelbar alvorlig helsefare, opplyser seksjonsleder Inger-Marie Øymo hos Mattilsynet.

- Det er ille at det er så mange brudd på et så lite område, påpeker hun.


Politiet mener at noen av klubbene fremstår som rene kriminelle formidlingssentraler både fordi de er oppholdssted for illegale innvandrere og fordi de mener å ha observert åpenlys omsetning av narkotika.

- Vi har observert personer på disse stedene som åpenbart forsynte selgerne langs Akerselva med stoff, sier politiinspektør Vandvik.

Halv kilo hasj

På ett sted ble en nyankommet algerier tatt med en halv kilo hasj pakket i brukerdoser og 20000 kroner i kontanter.

Her er noen av funnene i samarbeidsaksjonen mellom Mattilsynet, Tollvesenet, Oslo Brannvesen og politiet de siste månedene:

På fem steder beslagla politiet ulike typer narkotikum som hasj, amfetamin, heroin og piller.

(Saken fortsetter under bildet)


UKJENT OPPHAV: Umerket og uten emballasje ble dette kjøttet oppbevart i en skitten isfryser med knust glasslokk. Foto: Mattilsynet


10 pågrepne personer hadde ulovlig opphold eller hadde fått avslag på asylsøknad.

På 12 steder ble det funnet smuglervarer. De største beslagene på 47000 sigaretter og 800 kg kjøtt viser omfattende illegal omsetning.

17 steder ble stengt på grunn av hygieniske forhold. Noen er nå gjenåpnet.

Fem av stedene har fått kontrakten med huseier oppsagt med umiddelbar virkning.

Graverende

Seks steder fikk anmerkning fra brannvesenet som tilsa stenging. På ett av stedene var brannanlegget koblet ut på grunn av røyking mens et annet sted lagret gassflasker uforsvarlig.

Ved tre av klubbene var hygienen så graverende at Mattilsynet så seg nødt til å ilegge en tre måneder lang virksomhetskarantene.

- Forholdene ved de tre klubbene har vært like ille ved tidligere kontroller. Og da dette dreier seg om gjentatte og alvorlige brudd på flere regler valgte vi karantene, sier Øymo.

Delvis råttent

De tre klubbene er Metin Senter og Azadi ungdomsklubb, begge kurdiske klubber, samt albanske Malbandi Chwar Chira. I politirapporten kommer det frem detaljerte opplysninger om de sjokkerende tilstandene:

«Matlager i kjeller med åpen kloakk og gnagere. Generell hygiene på kjøkkenet er meget dårlig. Tidligere kontroller har vist det samme», står det om ungdomsklubben Metin Senter.

På den albanske klubben Malbandi Chwar Chira ble det ifølge politirapporten «observert rotte på matlageret i kjelleren» og funnet «knust glass på stedet som lett kunne blande seg med kjøttet.» Kjøttet som ble funnet var i tillegg «umerket og delvis råttent».

- Bare tull

Daglig leder for Metin senter, Nizar Namo Kojar, sier han ikke er kjent med forholdene politiet mener å ha avdekket.

- Det politiet sier er bare tull. Vi har kjøtt fra Gilde. Sigarettene tilhørte noen ansatte. At noen oppholder seg i lokalet med narkotika, kan ikke vi ta ansvaret for.

Om politiets beskrivelse av forholdene i kjelleren, sier Nizar Namo Kojar følgende:

- Vi har ikke noe lager i kjelleren.

Den ansvarlige for klubben sier de vil åpne igjen når den tre måneder lange karantenen er over.

Heller ikke nestleder ved Malbandi Chwar Chira, Kardo Mahmod Kojar, kjenner seg igjen i politiets beskrivelse av forholdene.

- Kjøttet er fra Rema 1000. Jeg har kvitteringene, sier han.

Kojar mener det er feil at det er observert rotter i nærheten av maten og reagerer på at klubben er ilagt karantene.

- Det finnes rotter i hele Norge, men vi bruker ikke kjeller. Alt er bra nå. Mattilsynet må bare komme og se, sier klubbens nestleder som ønsker å åpne igjen så fort som mulig.

Ved Azadi ungdomsklubb, også den kurdisk, ble det avdekket store mengder smuglervarer inkludert 5000 sigaretter og umerket kjøtt.

Personen som angivelig skulle ha driftsansvaret avviser dette og henviser til en som for tiden oppholder seg i Nord-Irak.

Kilde http://www.vg.no/nyheter/innenriks/a...p?artid=563588