Norskekysten er full av vrak og forurensede havner som lekker miljøgifter ut til havet. Miljøvernorganisasjonene mener opprydningen går for sakte.


PCB, kvikksølv og bly er blant miljøgiftene i norske fjorder som utgjør en helserisiko for mennesker. Miljøgifter øker blant annet risikoen for kreft og redusert immunforsvar, skriver Nationen.

Over 100 havne- og fjordområder rundt om i landet har forurenset sjøbunn, og miljøorganisasjonene mener opprydningen tar for lang tid.

– Nå er det snart ti år siden det ble bestemt at det skulle vedtas en samlet plan for opprydning i forurensede fjorder, sier marinbiolog og miljøgiftrådgiver i Naturvernforbundet Per-Erik Schulze.

Han sitter i et nyopprettet miljøgiftutvalg oppnevnt av miljøverndepartementet og mener Stortinget burde trykke mye hardere på for å få fortgang i arbeidet.

– Vi vet at dette er alvorlige miljøgifter som utgjør en risiko for mange mennesker. Hvis de fortsetter i den takten de tar nå, har vi regnet ut at det tar 50 år før de er ferdig, sier Schulze.

Han får støtte både fra Bellona, Naturvernforbundet og Miljøvernforbundet.

Statens forurensingstilsyn mener at de ikke har hatt nok kunnskap til å gjøre noe før nå.

– Vi er utålmodige på å få fremdrift i arbeidet. Problemet er at det tar tid å få fram løsninger, sier direktør Ellen Hambro.

Kilde http://www.abcnyheter.no/node/92234