Vil du helst handle på «sale» eller «salg»?

Har du vært på «summer sale» i det siste? Kanskje funnet noen nye jeans i women-avdelingen til butikken, sortert under «last reductions»? Eller fikk du mer lyst på klærne på stativet for «new arrivals»?

Nå vil Språkrådet-direktør Sylfest Lomheim ha slutt på unødvendig bruk av engelsk i norsk næringsliv.

Og han har fått Finn Bergesen, administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) med på laget. Det melder avisa Dagens Næringsliv.

Ny språkplakat
- Språkpolitikk handler ikke bare om rettskriving. Vi må sørge for at det norsk blir brukt som et fullverdig språk på alle viktige samfunnsområder. Da er dette et opplagt område å se på, sier Lomheim til Dagbladet.no.

Sammen med Bergesen lanserer han nå en egen språkvett-plakat for næringslivet, under parolen «Bruk norsk når du kan, og engelsk når du må!». Språkplakaten skal spres til alle NHOs medlemmer.

- Vi må huske at næringslivet har både en hjemmebane og en utebane. På utebanen er det helt greit å bruke engelsk. Men for å få den respekten og autoriteten de bør ha på hjemmebane, må de bruke norsk. Smarte næringslivsledere er klar over dette, mener Lomheim.


- Forkastelig språkbruk
En spørreundersøkelse Språkrådet gjorde blant bedriftsledere tidligere i år og i fjor, bekrefter utsagnet. 62 prosent av lederne mente at all reklame i Norge burde være på norsk, og flere fryktet at bruk av engelsk i ekstern kommunikasjon gikk på bekostning av bedriftens troverdighet og ekthet.

Allerede i 2007, da han talte på språkdagen, lanserte Finn Bergesen fem språkråd for næringslivet, der han oppfordret til å bruke norsk mest mulig.

Likevel er engelske plakater framtredende i de fleste norske handlegater.

- I Norge har vi aldri brukt så mye engelsk som nå. Det er helt greit å ha et samfunn der engelsk og norsk lever ved siden av hverandre. Men vi må ikke miste hodet. Ingen butikker kan legge fram dokumentasjon som viser at de tjener mer på å ha vinduet fullt av engelske bokstaver. Jeg tror det er motsatt, mener Lomheim.

Han er også svært oppgitt over de mange stillingsannonsene i norske aviser, der tittelen er skrevet på engelsk og resten av annonsen på norsk.

- Det er uestetisk og tullete, og et eksempel på forkastelig språkbruk!

Kilde http://www.dagbladet.no/2009/07/13/k...mheim/7176771/