Norge svekker det internasjonale arbeidet med å fremme kunnskap om holocaust ved å hylle Knut Hamsun og markere 150-årsdagen for hans fødsel, mener jødiske kritikere.

Norge har for tiden formannskapet i ITF, en sammenslutning av 26 land som samarbeider om å fremme kunnskap om folkemordet på europeiske jøder under andre verdenskrig.

Mandag åpner utenriksminister Jonas Gahr Støre ITFs første plenumsmøte under norsk ledelse, men fra jødisk hold kommer det kritikk. Flere har man merket seg at Norge i år markerer Hamsun-året i forbindelse med at det er 150 år siden nobelprisvinneren ble født.

- Skandaløs

- Den skandaløse statsstøttede hyllesten av Hamsun er kun toppen av isfjellet som gjør at Norge aldri skulle ha blitt valgt til å lede ITF, sier den israelske professoren Manfred Gerstenfeld til avisa Haaretz.

Gerstenfeld har gjentatte ganger tidligere anklaget Norge og nordmenn for antisemittisme, og han er ikke alene med sin kritikk.

- Ingen regjering bør ære nazister, deres medløpere eller deres sympatisører, sier Carole Nuriel i den jødiske lobbyorganisasjonen Anti-Defamation League i USA til Haaretz.

- Kaster skygge

Lederen for den israelske avdelingen av Simon Wiesenthal Center, Ephraim Zuroff, mener markeringen av Hamsun skader ITFs arbeid med å fremme kunnskap om holocaust.

- Det kaster en skygge over sammenslutningens arbeid og gjør det til noe mindre effektivt og mer symbolsk, sier Zuroff.

Haaretz har også snakket med Per Antonsen, som omtales som «en tidligere veteranrådgiver i utenrikspolitiske spørsmål for den norske regjering».

- Hamsun-året er et klart resultat av regjeringens inngrodde uvitenhet og mangel på politisk og moralsk bevissthet, sier han til Haaretz.

Mindre bastante

Norske jøder avisen har snakket med, er mindre bastante i sin kritikk og mener at man må kunne hylle Hamsuns forfatterskap uten samtidig å gå god for hans nazistiske sympatier.

Lederen for det mosaiske trossamfunn i Oslo, Anne Sender, mener norske myndigheter har en bevisst holdning til dette.

- Minnemarkeringen kan brukes på en god måte til å lære opp folk som har mindre kunnskap om Hamsuns nazisympatier, sier Sender til Haaretz.

Tidligere Oslo-rabbiner Michael Melchior er enig og kan ikke se at Hamsun-året bidrar til å svekke Norges rolle som leder for ITF, så sant man ikke underslår forfatterens nazifortid.

- Dersom de gjør ham til en helt, må det derimot fordømmes, sier han.

Lederen for Senter mot antisemittisme i Norge, Erez Uriely, har tidligere markert seg som en nær støttespiller av Gerstenfeld, men skiller denne gangen lag med den israelske professoren.

- Vi bør minnes geniet Knut Hamsun, både som en av tidens viktigste forfattere og som en nazitilhenger, sier han til Haaretz.

Ingen aksept

Kommunikasjonsrådgiver Bjørn Svenungsen i Utenriksdepartementet forsikrer om at Hamsuns hyllest av Adolf Hitler og nazismen, ikke blir forbigått i stillhet under Hamsun-året.

- Markeringen er en hyllest til Hamsuns rolle innen europeisk litteratur og ingen aksept av hans politiske standpunkter, sier Svenungsen.

- Begivenheten blir også benyttet for å minnes den massive kritikken av Hamsun etter frigjøringen i 1945, sier han.

Kilde http://www.vg.no/nyheter/innenriks/a...p?artid=576326