Utenriksminister Jonas Gahr Støre tjente en million kroner på sin bok. I dag ga han alle pengene til en ytringsfrihetsorganisasjon.

Mine sønner tror faren er gal som gir bort så mange penger, spøkte Jonas Gahr Støre da han ga bort hele sin royalty fra salget av boken "Å gjøre en forskjell".

Article 19

Helt fra han utga sin bestselger, har utenriksminister Jonas Gahr Støre signalisert at han ville gi sine royaltyinntekter til et ideelt formål. Det er altså ytringsfrihetsorganisasjonen Article 19 som får pengene.

Under utdelingen i operaen roste direktør Agnes Callamard i Article 19 Støre, og forsikret at pengene kom vel med. Hun roste utenriksministeren og Norge for konsekvent innsats for ytringsfrihet rundt om i verden.

Organisasjonen Article 19 er basert i London og henter navnet sitt fra artikkel 19 i menneskerettighetserklæringen: «Enhver har rett til menings- og ytringsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å hevde meninger uten innblanding og til å søke, motta og meddele opplysninger og ideer gjennom ethvert meddelelsesmiddel og uten hensyn til landegrenser.»

En million kroner

Article 19 jobber sammen med 52 andre organisasjoner i over 30 land verden over. Organisasjonen gjorde seg blant annet bemerket i 2005, da den ledet en demonstrasjon med 80000 deltagere mot det britiske parlamentet. Demonstrasjonens mål var å protestere med en rekke nye regler og lover som ville begrense ytringsfriheten for å stramme inn antiterrorlovgivningen i Storbritannia.

Støre gir fra seg totalt en million kroner til formålet. Det inkluderer også 100 000 kroner inntekter fra boken «Norske interesser».

Kilde http://www.aftenposten.no/kul_und/article3104316.ece