Voor het eerst sinds 1932 kon het Duitse stadje Bad Arolsen weer een Nederlandse koningin begroeten op het slot van het vorstenhuis Waldeck-Pyrmont. Koningin Beatrix bezocht gisteren het geboortehuis van haar overgrootmoeder Emma, die in 1879 in Arolsen in het huwelijk trad met koning Willem III. Aanleiding was een tentoonstelling over het leven van Emma, die 150 jaar geleden werd geboren.
BAD AROLSEN - De bevolking van het slaperige Duitse stadje Bad Arolsen, even ten westen van Kassel, dromt al vroeg samen voor het slot van het vorstenhuis Waldeck-Pyrmont. Stamhouder vorst Wittekind drentelt zelf ook rond, terwijl zijn vrouw Cecilia de laatste instructies geeft voor de ontvangst van Wittekinds achternicht koningin Beatrix. ,,Het is de eerste keer dat ze hier op bezoek komt'', weet de Fürst zu Waldeck und Pyrmont. ,,Claus en de kinderen zijn vaker geweest, om te jagen.'' Daar wordt in Duitsland niet moeilijk over gedaan. In de museumwinkel van het slot wordt 'vorstelijk wild' verkocht.

De komst van koningin Beatrix heeft een andere reden. In de zijvleugel van het 'Residenzschloss' is een expositie ingericht over het leven van Emma, haar overgrootmoeder. ,,De rondleiding kan kort zijn. De meeste stukken komen uit uw verzameling'', zegt vorst Wittekind (72) lachend tegen Beatrix, nadat ze in de feestzaal van het slot het gouden boek van Arolsen - dat zich sinds 1997 Bad Arolsen mag noemen - heeft getekend.

Toch is de tentoonstelling uniek, vertelt de directeur van het Koninklijk Huisarchief, omdat in Emma's geboortehuis stukken zijn samengebracht uit Nederland en de vorstelijke collectie van Waldeck. En dat naast de kapel waar ze op 7 januari 1879 trouwde met de 41 jaar oudere Nederlandse koning Willem III en naast de slaapkamer waar ze in 1932 sliep, bij het laatste bezoek aan haar ouderlijke woning. ,,Misschien dat Wilhelmina nog een keer is geweest, maar dit is de eerste keer dat er weer een koningin hier is'', aldus Wittekind.

Koningin Beatrix neemt de tijd om de familiestukken, die ze zeker niet allemaal kent, goed te bekijken. ,,Mooi gedaan'', vertelt ze de conservatrice, die haar over de 'ins en outs' van de Oranje-historie niet hoeft bij te praten. Het waren andere tijden, weet ook de koningin, die tegenover vorst Wittekind en vorstin Cecilia opmerkt dat de kleding uit de tijd van Emma toch wel erg ongemakkelijk moet zijn geweest.

Filmbeelden
De koningin moet lachen om filmbeelden uit 1929, toen Emma precies vijftig jaar in Nederland was. Een onafzienbare menigte op het Lange Voorhout in Den Haag, voor haar paleisje, huldeblijken en eindeloze rijtoeren in Amsterdam. Uit de expositie komt een vrouw naar voren die wist wat ze wilde en door haar verstandige optreden en gewetensvolle opvoeding van enige dochter Wilhelmina, de Nederlandse monarchie klaarmaakte voor de 20e én 21e eeuw.

Emma van Waldeck-Pyrmont, de tweede vrouw van Willem III, die in 1878 in Duitsland op zoek ging naar een nieuwe vrouw en bij de Waldecks terechtkwam, geldt niet voor niets als 'redster van de Oranjes'.

Ook dat eert koningin Beatrix in Bad Arolsen, met haar historische familiebezoek aan het sinds vorig jaar - na een renovatie van twintig jaar - weer blinkende barokpaleis dat de Waldecks, die geen eigenaar meer zijn, nog steeds bewonen.
http://www.nd.nl/Document.aspx?docum...ikel&id=117073